Nieuw plan voor sluizen Hansweert: ‘Betaalbaar door werk met werk te maken’

HANSWEERT – De oude sluizen van het Kanaal door Zuid-Beveland in Hansweert krijgen een forse opknapbeurt, De sluizen en het voormalige slibdepot liggen er verlaten bij maar ze zijn wél van betekenis als historisch erfgoed van Zeeland – aldus de Reimerswaalse wethouder Kees Verburg . Maandagavond was voor omwonenden een inloopavond in dorpshuis Kai Munk, waar zo’n dertig bezoekers zich over de plantekeningen bogen.

door: Han Verbeem

Het Kanaal door Zuid-Beveland is ruim anderhalve eeuw oud en heeft in de loop der jaren flink wat wijzigingen ondergaan. In de jaren ’80 is het kanaal verbreed en zijn de oude sluizen buiten gebruik gesteld. In Hansweert is het sluizencomplex nauwelijks meer als zodanig te herkennen, de sluizen zijn verzand en overgroeid met gras. Tijd voor eerherstel, vindt landschapsarchitect Robbert de Koning. Want het gaat hier tenslotte wél om historisch erfgoed. De sluizen zijn uniek voor Zeeland. Zo komen de sluizen in het water te staan en krijgt het voegwerk een opknapbeurt. Ook is er in de nabijheid een horecavoorziening voorzien.

Plan Verbeem

Met regelmaat zijn er plannen om de vervallen kanaalsluizen op te knappen. Zo was er vijftien jaar geleden het Plan Verbeem, een idee van toenmalig dorpsraadslid Wim Verbeem. Het plan voorzag in onder meer een minicamping, een beeldentuin en een educatief centrum. Door geldgebrek is het nooit uitgevoerd. De nieuwste ontwerpen van landschapsarchitect De Koning hebben meer kans van slagen, voorziet wethouder Kees Verburg. “De opzet is soberder en we willen werk met werk maken”, legt Verburg uit. Ook de initiatiefnemer van destijds, Verbeem, is aanwezig op de inloopavond. Hij wil niet reageren op de nieuwste plannen, maar binnenkort gaat hij wel in gesprek met de architect en de projectleider van de gemeente -kondigt hij aan, “Misschien kunnen we toch wat elementen van zijn plannen overnemen”, merkt De Koning op.

Dijkversterking

Vooralsnog is er weinig geld voor allerlei extra’s. De gemeente Reimerswaal wil de kosten in de hand houden door mee te liften met de grondwerkzaamheden van waterschap Scheldestromen voor de dijkversterking. “De aannemer hoeft maar één keer met grond te rijden”, aldus Verburg. Zodoende kan de opknapbeurt tegen relatief lage kosten worden uitgevoerd. Verburg houdt rekening met een kostenpost van zo’n 300.000 euro. “Maar dal zal in de praktijk wel hoger uitvallen”, voorziet hij.

Zithokje

Bezoekers van de informatieavond in dorpshuis Kai Munk reageren verdeeld op de nieuwste plannen. Sommigen zien kansen en dragen suggesties aan: zoals het plaatsen van een overdekt zithokje aan de kanaaldijk, van waaruit bezoekers de voorbijvarende schepen kunnen bekijken. Maar tegelijk is er twijfel. “Voor drie ton is dat nooit uit te voeren, zelfs niet met meevallers van de dijkversterking”, zegt buurtbewoner Ronald. Zijn dorpsgenoot Rita vult aan: “Het lijkt allemaal mooi, maar hoe zit het met het onderhoud? Stilstaand water terugbrengen in de sluizen zorgt voor stank en algengroei, als je het niet op tijd bijhoudt.” Want de sluizen staan niet meer in verbinding met de Westerschelde. “Dat komt ook nooit meer terug”, moet landschapsarchitect De Koning toegeven. Wat er uiteindelijk ook mee gaat gebeuren: de sluizen zijn nooit meer in werkende staat te zien. Wat blijft is de herinnering aan het verleden, en nieuwe kansen met nieuwe functies voor het sluizencomplex.

Foto: Bezoekers van Kai Munk bestuderen de nieuwste plannen voor het oude sluizencomplex en slibdepot van Hansweert.

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden