Nieuwe directeur Musea De Bevelanden

GOES – Wilco Blaak uit Schore treedt op 1 februari volgend jaar aan als nieuwe directeur van Historisch Museum De Bevelanden in Goes en het Fruitteeltmuseum in Kapelle. Blaak is nu nog directeur bij Oude & Nieuwe Kerk Delft, waar hij al elf jaar actief is.

Hij volgt Saskia Vahlenkamp op, die in april 2018 aantrad als directeur. Zij verlaat Zeeland en heeft haar ontslag ingediend.

Groot onderhoud

Als nieuwe directeur wacht Blaak meteen een serieuze klus. Historisch Museum De Bevelanden (HMDB) moet stevig onder handen genomen worden. Het pand aan de Singelstraat is aan groot onderhoud toe. Verbouwen heeft wel wat voeten in de aarde. Het museum moet dan dicht en de collectie zal ergens anders moeten worden ondergebracht.

Toekomstscenario

De vraag is daarom of het museum juist in dat pand moet blijven of dat de stichting er verstandiger aan doet te verhuizen. Als mogelijke alternatieve locaties worden het Oude Stadhuis en de Grote kerk genoemd. De bedoeling is dat er begin volgend jaar een toekomstscenario voor het Historisch Museum klaar ligt. De stichting en de gemeente Goes zijn daarover met elkaar in gesprek.

Ervaring

“Wilco Blaak heeft de gelegenheid gehad om daar over mee te denken”, zegt Margriet Koeleman, bestuurslid van de stichting Musea De Bevelanden. “Wij hebben al gebruik kunnen maken van zijn ervaring op dat gebied. En daar zijn we heel blij mee.” Verder zal Blaak zich bezig moeten gaan houden met een meer eigentijdse presentatie van museumcollectie.

Grafkelder

Als directeur Oude & Nieuwe Kerk Delft heeft Blaak onder meer te maken gehad met de uitbreiding van de koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk, waar inmiddels 43 Oranjes zijn bijgezet. Verder was Blaak vier jaar bestuurslid van de Stichting Toeristische Instellingen Delft.

Foto boven: Het Historisch Museum De Bevelanden aan de Singelstraat in Goes (foto: Omroep Zeeland)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden