Hotel Terminus
Hotel Terminus Streekomroep De Bevelanden

GOES MOET BEZUINIGEN OP VERBOUWING VOOR OPVANG OEKRAÏENSE VLUCHTELINGEN

21 maart, 2024

door: Peter van den Assem

GOES – Voor de verbouwing van hotel Terminus (naast het station), bedoeld om 56 Oekraïense vluchtelingen op te vangen, stelt het rijk aanzienlijk minder geld beschikbaar dan waar Goes op gerekend had. Dat betekent dat er bezuinigd gaat worden op de verbouwing.

Goes had om 1,4 miljoen euro gevraagd, zodat de Oekaïners er tot 1 juli 2026 zouden kunnen blijven. Maar het rijk komt met niet meer dan 900.000 euro over de brug. Een gat van een half miljoen.

‘NIEUWE BEDDEN’

Die nieuwe opvanglocatie is wel nodig. Goes vangt op dit moment 380 ontheemde Oekraïners op, verspreid over verschillende plekken. De opvanglocatie De Motte (een onderdeel van Emergis) en ook diverse huizen van Beveland Wonen zijn op korte(re) termijn niet meer beschikbaar. De gemeente is daarom op zoek naar totaal honderdzestig nieuwe ‘bedden’.

ZELF BIJPASSEN

Nu het rijk daarvoor maar gedeeltelijk over de brug wil komen, kan de gemeente twee dingen doen: dat tekort van een half miljoen euro zelf bijpassen (waardoor de procedure langer gaat duren, want daar is een akkoord van de gemeenteraad voor nodig) of de kosten voor de verbouwing omlaag brengen. Er is voor dat laatste gekozen.

Er is nog een derde keuze: Terminus schrappen als opvang voor ontheemde Oekraïners en op zoek gaan naar een andere locatie. Maar dat zou betekenen dat de procedure nog langer duurt. En de gemeente wil – gezien de acute vraag naar opvangplekken - dat de zaak in mei is afgerond is. Dan moet de verbouwing zijn afgerond en klaar zijn voor opvang.

EIGEN KEUKEN GESCHRAPT

In eerste instantie had de gemeente ervoor gekozen om iedere nieuwe woonruimte in Terminus te voorzien van een eigen badkamer en een eigen keuken. Die eigen keuken wordt nu geschrapt. De 56 ontheemden zullen samen gebruik moeten maken van een centrale keuken.

De reden waarom het rijk met minder geld komt, ligt in de landelijke, zogenoemde ‘Richtlijn Tijdelijke Bescherming’. Die zorgt ervoor dat Oekraïense mensen hier leefgeld en onderdak kunnen krijgen, vanwege de oorlog in hun land. Maar die regeling loopt tot 4 maart volgend jaar. Wat er daarna gaat gebeuren met deze groep ontheemden (en wat vanaf dat moment hun status is) is nog niet duidelijk. Daar moet ‘Den Haag’ nog over beslissen. Wat wel duidelijk is, is dat het rijk de vergoeding voor het realiseren van opvangplekken steeds verder naar beneden bijstelt naar mate de datum 4 maart 2025 in zicht komt. “Het is dus niet alleen een probleem voor Goes, het is een landelijk probleem”, zegt wethouder Joan Veldhuizen.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

De Franse erebegraafplaats in Kapelle.
Toujours Kapelle Franse erebegraafplaats

Waarom een Franse herdenking?

18 mei, 2024

De herdenking op het Franse Militair Ereveld bij Kapelle wordt sinds 1950 ieder jaar georganiseerd op of rond 16 mei. Afgelopen donderdag bezochten zo'n vierhonderd mensen de bijeenkomst.

André Trepel op de Franse erebegraafplaats in Kapelle.
Kapelle Toujours Kapelle

André (79) heeft zijn gesneuvelde vader nooit gekend

18 mei, 2024

André is de zoon van de Franse oorlogsheld Charles Trepel, die 29 februari 1944 met zijn compagnie op zee is omgekomen bij Wassenaar.

De sprekers van het Roosevelt Debat.
Tholen Reimerswaal

Roosevelt Debat: Bij het vrije woord past geen vloekverbod

17 mei, 2024

Het Roosevelt Debat in Oud-Vossemeer raakt de discussie die ook in Reimerswaal speelt: wel of geen vloekverbod op straat? Een meerderheid van de debatbezoekers vindt het vrije woord belangrijker.

WIE ZIJN DE LEUKSTE OMA’S EN OPA’S VAN HET JAAR?
Borsele leukste grootouder

WIE ZIJN DE LEUKSTE OMA’S EN OPA’S VAN HET JAAR?

17 mei, 2024

Wie zijn de leukste opa/oma van het jaar? Kleinkinderen in de gemeente Borsele kunnen tot en met vrijdag 24 mei aangeven welke grootouder(s) voor die titel in aanmerking komen.

Noord-Beveland wil geen nieuw windmolenpark bij Kortgene.
Kortgene Noord-Beveland

Commotie over windmolens bij Kortgene: omgevingsbijeenkomst afgelast

15 mei, 2024

Een bijeenkomst voor omwonenden en mogelijke lokale investeerders, op 22 mei in dorpshuis De Stadsweide, is inmiddels afgelast. Wat blijft is onnodige commotie onder de bevolking, verzucht wethouder Adrie van der Maas.

brandweerdemonstratie tijdens de Jaarmarkt Borssele
Borsele Borssele

Borssele pakt uit met gezellige jaarmarkt

14 mei, 2024

Sport Vereniging Borssele (SVB) organiseert ieder jaar de Jaarmarkt Borssele. Een gezellige jaarmarkt met een zeer gevarieerd aanbod van kramen, demonstraties, spelen en meer. De jaarmarkt wordt zaterdag 18 mei gehouden op en rond het gezellige dorpsplein.

ongeluk op de A58 bij Goes
112 nieuws A58

14-jarige Middelburgse overleden na ongeval op A58 bij Goes

14 mei, 2024

De politie heeft dinsdagmorgen bevestigd dat een 14-jarige meisje uit Middelburg overleden is na het ongeluk van zondagavond op de A58 bij Goes. Bij dit ongeluk raakten 5 mensen gewond waaronder het meisje. Zij werd ernstig gewond met een traumahelikopter naar een ziekenhuis gebracht. De ingezette hulp heeft niet mogen baten.

MEEPRATEN EN DENKEN OVER TOEKOMST BINNENSTAD GOES
Goes Binnenstadsmarkt

MEEPRATEN EN DENKEN OVER TOEKOMST BINNENSTAD GOES

13 mei, 2024

Hoe kan de binnenstad van Goes aantrekkelijker gemaakt worden? In de Grote of Maria Magdalenakerk werd maandag de Binnenstadsmarkt gehouden. Gemeente en zo’n twintig ondernemers en instanties stonden er met ideeën en voorstellen.