Wethouder Maarten Both bij het veld waarin de knolcyperus is aangetroffen, bij de Schapendijk en Westelijke Parallelweg.
Wethouder Maarten Both bij het veld waarin de knolcyperus is aangetroffen, bij de Schapendijk en Westelijke Parallelweg. Han Verbeem/ Streekomroep De Bevelande

Knolplantje gooit roet in eten bij verplaatsing sportvelden Krabbendijke

4 april, 2024

door: Han Verbeem


Audio: Door de vondst van de knolcyperus kan een gemeenteperceel niet gebruikt worden als uitruilgrond.

KRABBENDIJKE - De aanleg van een nieuw sportcomplex ten westen van Krabbendijke komt in problemen door de vondst van een exotisch knolplantje in agrarische uitruilgronden. De gemeente Reimerswaal had de gronden bij de Schapendijk willen gebruiken als agrarische ruilgrond, maar daar gaat voor de vondst van de knolletjes nu niet door. Daardoor komt de uitruilgrond nu zelf in beeld als mogelijke locatie voor het de sportvelden. In 2019 spraken de raadsfracties van SGP en Leefbaar Reimerswaal -samen een raadsmeerderheid- overigens al een voorkeur uit voor verplaatsing van de sportvelden uit het dorpscentrum naar de Schapendijk.

De zogeheten knolcyperus is een hardnekkig onkruid dat alleen door afgraving en verbranding van de grond bestreden kan worden. Het exotische kruid, ook bekend als aardamandel of tijgernoot, is een plaaggewas dat van nature niet in Zeeland voorkomt maar alleen in zuidelijke landen groeit. Door de gunstige klimaatomstandigeden tiert het onkruid welig en is nauwelijks te bestrijden, aldus wethouder Maarten Both. De lokale bewindsman heeft geen idee hoe de knolcyperus in deze akkers buiten Krabbendijke is beland. "Maar het feit is wel, dat er nu geen agrarische gewassen meer geteeld mogen worden." 


De cyperus in bloei. Een volgroeide plant bereikt een hoogte van zo'n 30 tot 80 cm. (Pixabay)

Onderzoek

Dat zet een streep door de plannen van de gemeente Reimerswaal. Want er zijn vergevorderde plannen om het bestaande sportcomplex aan de Nieuwlandstraat te verplaatsen naar een groenstrook bij de nieuwbouwwijk Rozenboom. Deze strook is geen gemeentebezit, de akkers bij de Schapendijk zijn dat wel. De gemeente had een grondruil in gedachten maar stelt nu de plannen bij. "In plaats daarvan onderzoeken we of het mogelijk is het sportcomplex op de uitruilgrond aan te leggen." Daavoor is eerst uitvoerig onderzoek nodig. "Want de knolcyperus mag natuurlijk geen nadelige effecten hebben op de voetbalvelden", merkt Both op.

Woningen en brede school

Met het extra onderzoek en aanpassing van de plannen is extra tijd gemoeid. Het college verwacht geen serieuze vertraging. Ook is niet duidelijk wat de financiële gevolgen zijn. De verhuizing van het huidige sportcomplex met de velden en gebouwen van VV Krabbendijke zou de gemeente volgens de eerdere plannen zo'n twaalf tot dertien miljoen euro kosten. Op de velden van het oude sportcomplex en het aangrenzende voormalige veilingterrein zijn 88 woningen voorzien, en een brede school met sporthal.

 


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

PETER KEMPE: AFSCHEID VAN THE JUKE JOINTS EN VOORUITBLIK OP BLUESFESTIVAL KWADENDAMME
Kwadendamme Bluesfestival

PETER KEMPE: AFSCHEID VAN THE JUKE JOINTS EN VOORUITBLIK OP BLUESFESTIVAL KWADENDAMME

8 mei, 2024

The Juke Joints beleven komende week hun laatste paar optredens en stoppen dan na 41 jaar. Peter Kempe maakte deel uit van deze beroemde bluesband en is de drijvende kracht achter het Bluesfestival in Kwadendamme. Daar zal het de laatste keer zijn dat de band in Nederland speelt. Kempe kijkt terug op vier decennia met The Juke Joints en blikt vooruit naar het weekend van 10 en 11 mei waarin het festival plaatsvindt.

Een handtekeningenactie heeft 200 machtigingen opgeleverd
Schore windmolens

Wethouder 'even in verwarring': wel degelijk vergunningaanvraag voor windmolen Schore

7 mei, 2024

Na de protestbijeenkomst van vorige week hebben zo'n 200 van de ruim 500 Schorenaren een handtekeningenlijst tegen de komst van twee windmolens getekend. Ondertussen verexcuseert wethouder Macktintosh zich publiekelijk: er ligt wel degelijk een vergunningaanvraag.

inzet brandweer in Wissenkerke
112 nieuws Noord-Beveland

Meerdere voertuigen beschadigd bij brand Wissenkerke

7 mei, 2024

De brandweer in de gemeente Noord-Beveland is maandagnacht massaal uitgerukt voor een brand bij een autohandelaar aan de Cruijckelcreke in Wissenkerke. Een camper, meerdere auto's en het bedrijfspand raakten zwaar beschadigd.

botsing bij de Vierwegen
112 nieuws Kapelle

Forse schade bij aanrijding Kapelle

6 mei, 2024

Twee personenauto's zijn maandagavond zwaar beschadigd geraakt bij een botsing bij de Vierwegen bij Kapelle. De auto's zijn getakeld en afgesleept door bergingsbedrijven.

Culturele Agenda t/m zondag 12 mei 2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda t/m zondag 12 mei 2024

6 mei, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

herdenkingsbijeenkomst Algemene Begraafplaats Goes
Bevelanden Goes

Bijzondere herdenking verzetsstrijder De Groot

4 mei, 2024

Hij is één van de vele verzetsstrijders die het einde van de Tweede Wereldoorlog niet heeft mee kunnen maken. Nog voor de geallieerde troepen Nederland bevrijd hadden van de bezetter werd Marinus Dignus de Groot (kortweg: Marien) samen met een andere verzetsstrijder gefusilleerd in de bossen bij Bergen op Zoom. Zaterdagmiddag vond een speciale herdenkingsbijeenkomst plaats bij het graf van Marien op de Algemene Begraafplaats Goes.

de bolide kwam ondersteboven tot stilstand in een sloot
112 nieuws Goes

Porsche Cayenne vliegt uit de bocht

4 mei, 2024

Een bestuurder van een Porsche Cayenne is zaterdagmorgen door de politie in Goes aangehouden na een eenzijdig ongeval. De man was met zijn bolide uit de bocht gevlogen ter hoogte van de op- en afrit van de A256 bij het voormalig Van der Valk Hotel.

Het gebied van het Global Geopark Schelde Delta
Geopark Schelde Delta Zeeland

'Geopark-status vooral visitekaartje voor de regio'

3 mei, 2024

Een zak is niet te verwachten van Unesco, maar het Geopark-keurmerk biedt de Schelde Delta wél mogelijkheden om allerlei subsidies aan te vragen - zegt coördinator Walter Jonkers.