Pixabay

Optocht Koningsdag Waarde zónder platte kar: 'Het gaat om de veiligheid'

16 april, 2024

door: Han Verbeem

Audio: Organisator Albert Overbeek van het Oranje Comité hoopt dat er kansen zijn de versierde wagen alsnog mee te laten rijden, zegt hij dinsdagavond na de raadsvergadering, waarin de kwestie is besproken.

WAARDE - Jarenlang was het geen probleem, maar nu heeft het Oranje Comité  Waarde moeite om een gemeentelijke vergunning te krijgen voor de jaarlijkse optocht met Koningsdag. De organisatoren lopen tegen de strengere vergunningseisen van Reimerswaal aan. Uiteindelijk kan de optocht doorgaan, maar vooralsnog zónder platte wagen voor de meerijdende jeugd. Organisator Albert Overbeek begrijpt de verscherpte eisen niet, maar het college is dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering glashelder: "Het gaat om de veiligheid."

Wat is er nu anders aan de koningsdagoptocht in Waarde", zegt Leonard Harthoorn (SGP) die de feestdag al ruim 35 jaar achtereen in het dorp heeft bijgewoond. "Het is een onschuldige traditie." Er zijn nog elf dagen te gaan tot Koningsdag en hij vraagt om coulance. "Is het college bereid de uitgestoken hand van het optochtbestuur aan te reiken", vraagt hij de burgemeester. De organisatoren zouden alles doen om risico's te vermijden, met aangepaste snelheden en streng toezicht. "Ga morgen met hen aan tafel", is zijn oproep. Overbeek gaat inderdaad de komende dagen in gesprek met het college.

Evenementencommissie

Wethouder Martien van Overloop is vooralsnog stellig: "Je kan geen kinderen op een open kar zetten achter een gemotoriseerd voertuig", benadrukt Van Overloop. "Dat willen we niet hebben." Daarom is er een evenemtencommissie die bestaat uit deskundige ambtenaren, die het college advies geven over wat wel en niet mag. De wethouder wil de aandacht juist vestigen op activiteiten die wél kunnen. "Want we moeten de band met de vrijwilligers en het verenigingsleven wel in stand gouden.

Ja, mits-beleid

De organisatoren van de Oranjedag in Waarde zijn niet de enigen die weerstand ervaren. Wethouder Van Overloop zegt dat hij dagelijks gesprekken voert met inwoners die tegen het verscherpte vergunningenbeleid aanlopen. Sinds recente grote ongevallen "zijn de touwtjes wat aangetrokken", merkt de wethouder. Burgemeester José van Egmond stelt dat de verantwoordelijkheid voor veiligheid bij de organisatoren zelf ligt. Het beleid is "ja, mits" wat betekent dat publieke evenementen zijn toegestaan mits deze aan de voorwaarden voldoen. En met deze woorden is ook raadslid Harthoorn gerustgesteld. "Dat biedt mogelijkheden."


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

gaslucht waargenomen bij voormalig hotel in Goes
112 nieuws Goes

Opvanglocatie Goes ontruimd na gaslucht

30 april, 2024

De bewoners van de noodopvanglocatie in Goes hebben deze dinsdagmorgen moeten verlaten vanwege een gaslucht. De brandweer en werknemers van energiebedrijf DNWG hebben diverse metingen verricht.

De windmolens aan de Schoorse Zeedijk worden vervangen door grotere exemplaren met meer opbrengst.
Schore Hansweert

Schore vreest overlast windmolens, college vraagt advies GGD

30 april, 2024

Vanavond houdt oppositiepartij Gemeentebelang Kapelle een informatiebijeenkomst voor bezorgde omwonenden, in het dorpshuis van Schore.

Culturele Agenda t/m zondag 5 mei 2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda t/m zondag 5 mei 2024

29 april, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

Skate-Event Wemeldinge
Kapelle Wemeldinge

Skate-Event Wemeldinge

28 april, 2024

Op zaterdag 18 mei wordt samen met Skateland Rotterdam een skate-evenement georganiseerd aan de Chezeeweg in Wemeldinge. Van 13:00 tot 17:00 uur kun je skaten, BMX’en, steppen en skateboarden.

burgemeester Cees van den Bos hijst nationale driekleur
Bevelanden Koningsdag

Terugblik Koningsdag 2024

28 april, 2024

Koningsdag 2024 op de Bevelanden ging gepaard met veel live muziek, spel, vrijmarkten en officiële handelingen; zoals de jaarlijkse aubade. In Goes werd de vlag gehesen bij de Westerkerk door burgemeester Cees van den Bos en het kindercollege.

de gestrande vrachtwagen
112 nieuws Borsele

Vrachtwagen in sloot bij 's-Heerenhoek

26 april, 2024

Een vrachtwagen is vrijdagmorgen in een sloot terecht gekomen naast de Nassauweg bij 's-Heerenhoek. De bestuurder is met de schrik vrijgekomen.

lintjesregen 2024
Bevelanden lintjesregen

Lintjesregen 2024 op De Bevelanden

26 april, 2024

Vrijdagmorgen zijn 28 inwoners van de Bevelandse gemeenten onderscheiden tijdens de jaarlijkse lintjesregen. Zij kregen de koninklijke onderscheiding op voordracht voor bijdragen geleverd aan de maatschappij.

Het nieuwe Cederhof.
Cederhof Kapelle

Meer leefruimte voor bewoners in het nieuwe Cederhof

26 april, 2024

"Ongeacht of je in een rolstoel zit, dementie hebt of verward bent: iedereen krijgt een tweekamerwoning", zegt bestuurders Inge van den Boomen.