Het nieuwe Cederhof.
Het nieuwe Cederhof. Omroep Zeeland

Meer leefruimte voor bewoners in het nieuwe Cederhof

26 april, 2024

door: Dit is een bericht van Omroep Zeeland


Audio: Reportage van Omroep Zeeland over de bijna voltooide nieuwbouw van Cederhof.

KAPELLE - De eerste nieuwe appartementen voor zorginstelling Cederhof in Kapelle zijn vandaag opgeleverd. De kamers zijn twee keer zo groot als voorheen en er worden geen uitzonderingen gemaakt. "Ongeacht of je in een rolstoel zit, dementie hebt of verward bent: iedereen krijgt een tweekamerwoning waar eigen meubels in gezet kunnen worden", zegt Inge van den Boomen, bestuurder van Cederhof.

Elke verdieping heeft gemiddeld twintig kamers. De derde verdieping is klaar. Met een druppel kan de deur worden opengemaakt en bij binnenkomst is aan de linkerkant een open keuken, een woonkamer en een aparte slaapkamer die met een schuifdeur is afgescheiden. "Dit is een grote verbetering ten opzichte van de huidige woningen", zegt Van den Boomen.
 

Fatsoenlijk douchen

Sommige bewoners hadden een kamer van 22 vierkante meter, dit zijn kamers van ongeveer 57 vierkante meter. "Een bewoner vroeg aan mij of de visite straks niet meer op het bed hoefde te zetten. Het is heel fijn dat we dat nu kunnen verwezenlijken", vertelt Van den Boomen.
Daarnaast is er in het nieuwe appartement ook plaats voor eigen meubels. "Nu staat er alleen een bed, stoel en dat is het. Daarnaast kunnen vijftien rolstoelgebruikers in het huidige pand niet fatsoenlijk douchen omdat het te klein is. Dat kan hier gelukkig wel."
 

Medewerkers

Niet alleen de bewoners, maar ook de zorgmedewerkers profiteren van de ruimte. "Ik werk inmiddels vijftien jaar in het huidige gebouw en daar konden we soms niet ergonomisch verantwoord werken. We merkten dat bewoners zich opgesloten voelden in hun kleine kamer. Ze konden overdag wel terecht in de ruime gemeenschappelijke ruimte, maar het is het prettigst als je een eigen plek hebt waar je een fijn gevoel bij hebt", zegt zorgmedewerker Alinda van Dijk.
 

Zeeuwse familiebedrijven

Aan de bouw werken drie Zeeuwse familiebedrijven mee. "Ik vind het heel bijzonder om aan dit project te werken want het is mooi dat we dit voor ouderen kunnen realiseren. Wie weet dat je hier later ook oud wordt", zegt aannemer Mark Geljam. De nieuwe bewoners kunnen zaterdag 4 mei alvast een kijkje nemen in het nieuwe complex. De verhuizing staat gepland op 20 juni.
 

Directeur Inge van den Boomen (foto links) en zorgmedewerkster Alinda van Dijk (tweede van rechts) met twee bouwuitvoerders in één van de nieuwe kamerwoningen. (Foto Omroep Zeeland)

Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

botsing bij de Vierwegen
112 nieuws Kapelle

Forse schade bij aanrijding Kapelle

6 mei, 2024

Twee personenauto's zijn maandagavond zwaar beschadigd geraakt bij een botsing bij de Vierwegen bij Kapelle. De auto's zijn getakeld en afgesleept door bergingsbedrijven.

Culturele Agenda t/m zondag 12 mei 2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda t/m zondag 12 mei 2024

6 mei, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

herdenkingsbijeenkomst Algemene Begraafplaats Goes
Bevelanden Goes

Bijzondere herdenking verzetsstrijder De Groot

4 mei, 2024

Hij is één van de vele verzetsstrijders die het einde van de Tweede Wereldoorlog niet heeft mee kunnen maken. Nog voor de geallieerde troepen Nederland bevrijd hadden van de bezetter werd Marinus Dignus de Groot (kortweg: Marien) samen met een andere verzetsstrijder gefusilleerd in de bossen bij Bergen op Zoom. Zaterdagmiddag vond een speciale herdenkingsbijeenkomst plaats bij het graf van Marien op de Algemene Begraafplaats Goes.

de bolide kwam ondersteboven tot stilstand in een sloot
112 nieuws Goes

Porsche Cayenne vliegt uit de bocht

4 mei, 2024

Een bestuurder van een Porsche Cayenne is zaterdagmorgen door de politie in Goes aangehouden na een eenzijdig ongeval. De man was met zijn bolide uit de bocht gevlogen ter hoogte van de op- en afrit van de A256 bij het voormalig Van der Valk Hotel.

Het gebied van het Global Geopark Schelde Delta
Geopark Schelde Delta Zeeland

'Geopark-status vooral visitekaartje voor de regio'

3 mei, 2024

Een zak is niet te verwachten van Unesco, maar het Geopark-keurmerk biedt de Schelde Delta wél mogelijkheden om allerlei subsidies aan te vragen - zegt coördinator Walter Jonkers.

BOUW NIEUWE BRANDWEERKAZERNE GOES VAN START GEGAAN
Goes brandweerkazerne

BOUW NIEUWE BRANDWEERKAZERNE GOES VAN START GEGAAN

1 mei, 2024

Wethouder Joan Veldhuizen van Goes heeft woensdagmiddag de eerste paal in de grond geheid voor de nieuwe brandweerkazerne. En daarmee is symbolisch de start gegeven voor de bouw.

Dorpsbewoners van Schore luisteren naar de uitleg van Gemeentebelang-raadslid Jordy van Leeuwen.
Schore windmolens

'Windmolens zo hoog als de Euromast, daar zit het dorp niet op te wachten'

1 mei, 2024

De weerzin in Schore tegen de komst van twee grote windmolens is groot. Een protestbijeenkomst in dorpshuis 't Durpshart brengt dinsdagavond ruim tachtig inwoners op de been - ongeveer éénvijfde van de bevolking van Schore.

BEWONERS ’S-HEERENHOEK ZORGEN VOORTAAN VOOR HERTENKAMP
's-Heerenhoek hertenkamp

BEWONERS ’S-HEERENHOEK ZORGEN VOORTAAN VOOR HERTENKAMP

1 mei, 2024

Twee bewoners van ’s-Heerenhoek, Elina Janse en René Ars, gaan de zorg voor het hertenkamp daar op zich nemen. Woensdag tekenden zij samen met wethouder Arno Witkam van de gemeente Borsele de overdracht.