OBS De Eendracht haalt tweeduizend kilo oud textiel op: 'Vintage kleding is cool'

18 april, 2024

door: Han Verbeem


Audio: Projectleider Pepijn Rademakers vertelt over de textielrace.

HANSWEERT - Het was een nek-aan-nekwedstrijd met basisschool 't Honk in Kapelle maar uiteindelijk mag OBS De Eendracht in Hansweert zich de winnaar noemen van de textielrace: de afgelopen vier weken hebben de hoogste groepen 2.006 kilo oud textiel ingezameld. De bruikbare kleding is doorverkocht via Marktplaats en sommige kinderen dragen inmiddels zélf vintage kleding. "Het ziet er leuk uit en het past mij precies", zegt een meisje trots.

Sinds maart konden kinderen van bassisscholen uit de Bevelandse gemeenten en Tholen meedoen met deze editie van textielrace. Het is een samenwerking tussen de gemeenten en de organisatie Race Against Waste. "We willen jonge generaties aanmoedigen om spullen niet weg te gooien maar opnieuw te gebruiken", zegt projectleider Pepijn Rademakers. Wedstrijden zoals deze organiseert zijn organisatie regelmatig, vorig jaar was er een inzamelactie van oude elektrische apparaten. Dergelijke duurzaamheidsraces onder basisscholen worden niet alleen in de Bevelanden gehouden, maar ook in andere delen van Zeeland.

Winnaars

Donderdagmiddag mocht hij de juf een symbolische cheque van 500 euro overhandigen op basisschool De Eendracht. De kinderen van groepen zes, zeven en acht wachten gespannen in het klaslokaal. Als Rademakers het lokaal binnenstapt, veren de leerlingen op in hun stoel. "Zitten hier soms winnaars", begint hij. "Jaaaa!", roept de groep uit één keel. "Met dat geld gaan we iets leuks doen", belooft juf. Basisschool t Honk in Kapelle krijgt 200 euro als tweede prijs, de derde prijs van 50 euro is voor de Koningin Julianaschool in Sint Philipsland.

Herstellen

De kinderen van OBS De Eendracht vertellen wat ze zoal hebben opgehaald. Shirts, broeken maar ook knuffels en speelgoed van textiel. Soms is iets kapot, maar dat hebben ze vaak zelf weer kunnen herstellen. "Het is heel makkelijk, je doet een draad door een naald en dan maak je het weer vast", zegt een meisje met serieus gezicht. Andere klasgenootjes maken hippe dingen van oude dingen, zoals een draagtas van een t-shirt en een hoofdkussen van een oude vlag. Van de in totaal 2.924 ingezamelde tekstielstukken zijn 135 gerepareerd.

Inspirerend

Inmiddels weten alle leerlingen het: weggooien van oude kleren is zonde. En dat is wat de gemeente én Race Against Waste willen bereiken. "Ze vertellen het weer door aan leeftijdsgenootje en bij hen thuis. Het is enorm inspirerend", legt Rademakers uit. De ouders, opa's, oma's en andere familieleden weten het ook: er is niets mis mee om voor kinderen tweedehands kleding te kopen en te dragen. "Integendeel, het is juist harstikke cool."


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Dorpsbewoners van Schore luisteren naar de uitleg van Gemeentebelang-raadslid Jordy van Leeuwen.
Schore windmolens

'Windmolens zo hoog als de Euromast, daar zit het dorp niet op te wachten'

1 mei, 2024

De weerzin in Schore tegen de komst van twee grote windmolens is groot. Een protestbijeenkomst in dorpshuis 't Durpshart brengt dinsdagavond ruim tachtig inwoners op de been - ongeveer éénvijfde van de bevolking van Schore.

BEWONERS ’S-HEERENHOEK ZORGEN VOORTAAN VOOR HERTENKAMP
's-Heerenhoek hertenkamp

BEWONERS ’S-HEERENHOEK ZORGEN VOORTAAN VOOR HERTENKAMP

1 mei, 2024

Twee bewoners van ’s-Heerenhoek, Elina Janse en René Ars, gaan de zorg voor het hertenkamp daar op zich nemen. Woensdag tekenden zij samen met wethouder Arno Witkam van de gemeente Borsele de overdracht.

De Goederenloods in Goes.
Dag van de Arbeid 1 mei

PvdA/GroenLinks Zeeland presenteert 1 mei in Goes 'links spoorboekje'

30 april, 2024

Tijdens de bijeenkomst presenteren PvdA/GL-Stateleden Ralph van Hertum en Ernst Jonker hun 'spoorboekje' voor het linkse geluid in de Zeeuwse Staten, de komende drie jaar.

KWADENDAMME HEET TWEE WEKEN LANG ‘BLUESTOWN’
Kwadendamme Bluesfestival

KWADENDAMME HEET TWEE WEKEN LANG ‘BLUESTOWN’

30 april, 2024

Wethouder Marga van de Plasse heeft woensdag het nieuwe naambord van Kwadendamme onthuld: Bluestown. Het bord is gemaakt vanwege de dertigste editie van het Bluesfestival dat op 10 en 11 mei gehouden wordt.

gaslucht waargenomen bij voormalig hotel in Goes
112 nieuws Goes

Opvanglocatie Goes ontruimd na gaslucht

30 april, 2024

De bewoners van de noodopvanglocatie in Goes hebben deze dinsdagmorgen moeten verlaten vanwege een gaslucht. De brandweer en werknemers van energiebedrijf DNWG hebben diverse metingen verricht.

De windmolens aan de Schoorse Zeedijk worden vervangen door grotere exemplaren met meer opbrengst.
Schore Hansweert

Schore vreest overlast windmolens, college vraagt advies GGD

30 april, 2024

Vanavond houdt oppositiepartij Gemeentebelang Kapelle een informatiebijeenkomst voor bezorgde omwonenden, in het dorpshuis van Schore.

Culturele Agenda t/m zondag 5 mei 2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda t/m zondag 5 mei 2024

29 april, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

Skate-Event Wemeldinge
Kapelle Wemeldinge

Skate-Event Wemeldinge

28 april, 2024

Op zaterdag 18 mei wordt samen met Skateland Rotterdam een skate-evenement georganiseerd aan de Chezeeweg in Wemeldinge. Van 13:00 tot 17:00 uur kun je skaten, BMX’en, steppen en skateboarden.