Streekomroep De Bevelanden

OMA IN ’S-GRAVENPOLDER SLUIT NA DERTIEN JAAR DE DEUREN

25 april, 2024

door: Peter van den Assem

’S-GRAVENPOLDER – De dagbesteding van OMA, bedoeld voor mensen met een indicatie houdt vrijdag 26 april op te bestaan. Het pand aan de ’s-Gravenstraat in ’s-Gravenpolder sluit dan de deuren. Voor de zestien cliënten worden nieuwe opvangmogelijkheden gezocht.

OMA staat voor Overdag Meer Activiteit. Ze zou op 1 juni dertien jaar worden. Op die dag in 2011 opende de toenmalige burgemeester van Borsele, Jaap Gelok, het pand. Mensen met psychische problemen konden er vanaf dat moment terecht voor dagbesteding. Omdat ze een indicatie hadden vanuit de wmo, de wet maatschappelijke ondersteuning. Ze konden er onder meer schilderen, beeldhouwen, samen praten, een puzzel leggen. En er was begeleiding. Naar werk bijvoorbeeld. Zodat ze ook weer een rol konden spelen in de maatschappij.

STRUCTUUR BIEDEN

“Qua activiteiten hebben we van alles te bieden”, zegt José van ’t Westeinde. Samen met Ruud Maartense startte zij in 2011 OMA. “We hebben ook een bakkerijtje gehad en lunchverzorging. Maar wat het belangrijkste is, is structuur bieden aan cliënten. Daardoor krijgen ze weer vertrouwen in zichzelf. We bieden veiligheid. En als die basis goed is kun je weer verder werken.”

Ruud: “Het is samen met een cliënt kijken wat er kan. Sommigen zeggen: ik wil weer aan het werk. Dat lukt soms, via werkervaringsplekken. Kijken waar iemand zich kan ontwikkelen. Zo proberen we cliënten weer op de rit te helpen. Het gaat er niet om wat iemand niet kan, maar wat iemand wél kan. Waar iemand blij van wordt.”

Ruud Maartense en José van 't Westeinde. © Streekomroep De Bevelanden

GEEN HEIL

Maar de dagbesteding van OMA gaat de dertien jaar niet halen. Net niet. Het contract voor de zorgverlening loopt per 1 mei af. Ja, er is een nieuw contract aangeboden. Maar José van ’t Westeinde en Ruud Maartense zien daar geen heil in. Het is voor hen onder de nieuwe voorwaarden financieel niet langer haalbaar. Wel gaat José nog tot 1 november door met de individuele hulpverlening bij mensen aan huis.

Er zijn inmiddels bijna dertien jaar verstreken sinds de start van OMA. José wist dat ze er vanuit haar jarenlange werkervaring als PIT-verpleegkundige (Psychiatrische Intensieve Thuiszorg) invulling aan kon gaan geven. Of misschien wel moest gaan geven. “Ik kwam bij mensen thuis die veelal naar dagbestedingen gingen waar mensen met een verstandelijke beperking ook waren ondergebracht. En ik dacht: als ik psychisch ziek zou zijn, zou ik dat dan leuk vinden of daarvan opknappen? Nee. En vandaar is het idee ontstaan om een dagbesteding voor psychiatrie op te zetten.”

José en Ruud kenden elkaar al langer. Hij verzorgde haar administratie en begeleidde toen ook al startende ondernemers. Samen besloten ze OMA op te zetten en daar actief in deel te gaan nemen.

KLEINSCHALIG MAATWERK

Wie even zijn oor te luisteren legt bij de cliënten van OMA hoort al snel dat ze deze dagbesteding gaan missen. De 26-jarige Laura (om privacy redenen wordt haar echte naam niet vermeld) kwam een half jaar geleden bij OMA in ’s-Gravenpolder terecht. “Via Emergis”, zegt ze. “Er wordt hier kleinschalig maatwerk geboden. Je kunt op gesprek als je vastloopt. Ik ben best creatief en heb thuis alle spullen liggen om dingen te doen. Maar het komt er niet van, omdat dingen je in de weg zitten. Je hebt begeleiding nodig om dat te doorbreken. En die is er hier.”

Eerder is Laura bij de dagbesteding van een grotere instelling geweest. “Daar was maar weinig maatwerk. De groep is veel groter en er is weinig begeleiding. Hier (bij OMA, red.) is het ontzettend fijn. Het biedt een veilig plekje. Het geeft structuur, waardoor je ook weer wat wilt ondernemen.”

Cliënten konden bij OMA onder meer schilderen. © Streekomroep De Bevelanden

VIER ALTERNATIEVEN

En nu? De zestien cliënten van OMA (ze variëren in leeftijd van twintig tot ruim zeventig jaar) zullen straks andere dagbesteding nodig hebben. Er zijn inmiddels vier plekken aangeboden. In Middelburg en Vlissingen. Of dat ook een alternatief is voor mensen die uit bijvoorbeeld Yerseke OMA bezoeken, is de vraag. Bovendien moet het aanbod wel aansluiten bij de cliënten. Zo is bijvoorbeeld niet iedereen geschikt om binnen die dagbesteding iets in de horeca te doen.

Daarnaast is er ook dagbesteding waar geen wmo-indicatie voor nodig is. In ’s-Gravenpolder is er ook een. Vooral ouderen komen daar samen, vaak als oplossing tegen eenzaamheid. Prima instelling, vinden ook José en Ruud. Maar of het een oplossing biedt als dagbesteding voor de OMA-cliënten... De doelgroep is zo anders.

KERSEN OP DE TAART

José en Ruud zoeken voor de cliënten ook na 26 april nog naar alternatieve dagbesteding en houden met hen contact. Ondertussen kijkt José terug op een mooie periode. “Ik weet dat ik me in die dertien jaar voor honderd procent heb ingezet. En dan kijk ik naar de mensen die hier geweest zijn en nu volop aan het werk zijn en kwaliteit van leven hebben. Dat zijn voor mij de kersen op de taart.”

© foto Streekomroep De Bevelanden

 


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

de bolide kwam ondersteboven tot stilstand in een sloot
112 nieuws Goes

Porsche Cayenne vliegt uit de bocht

4 mei, 2024

Een bestuurder van een Porsche Cayenne is zaterdagmorgen door de politie in Goes aangehouden na een eenzijdig ongeval. De man was met zijn bolide uit de bocht gevlogen ter hoogte van de op- en afrit van de A256 bij het voormalig Van der Valk Hotel.

Het gebied van het Global Geopark Schelde Delta
Geopark Schelde Delta Zeeland

'Geopark-status vooral visitekaartje voor de regio'

3 mei, 2024

Een zak is niet te verwachten van Unesco, maar het Geopark-keurmerk biedt de Schelde Delta wél mogelijkheden om allerlei subsidies aan te vragen - zegt coördinator Walter Jonkers.

BOUW NIEUWE BRANDWEERKAZERNE GOES VAN START GEGAAN
Goes brandweerkazerne

BOUW NIEUWE BRANDWEERKAZERNE GOES VAN START GEGAAN

1 mei, 2024

Wethouder Joan Veldhuizen van Goes heeft woensdagmiddag de eerste paal in de grond geheid voor de nieuwe brandweerkazerne. En daarmee is symbolisch de start gegeven voor de bouw.

Dorpsbewoners van Schore luisteren naar de uitleg van Gemeentebelang-raadslid Jordy van Leeuwen.
Schore windmolens

'Windmolens zo hoog als de Euromast, daar zit het dorp niet op te wachten'

1 mei, 2024

De weerzin in Schore tegen de komst van twee grote windmolens is groot. Een protestbijeenkomst in dorpshuis 't Durpshart brengt dinsdagavond ruim tachtig inwoners op de been - ongeveer éénvijfde van de bevolking van Schore.

BEWONERS ’S-HEERENHOEK ZORGEN VOORTAAN VOOR HERTENKAMP
's-Heerenhoek hertenkamp

BEWONERS ’S-HEERENHOEK ZORGEN VOORTAAN VOOR HERTENKAMP

1 mei, 2024

Twee bewoners van ’s-Heerenhoek, Elina Janse en René Ars, gaan de zorg voor het hertenkamp daar op zich nemen. Woensdag tekenden zij samen met wethouder Arno Witkam van de gemeente Borsele de overdracht.

De Goederenloods in Goes.
Dag van de Arbeid 1 mei

PvdA/GroenLinks Zeeland presenteert 1 mei in Goes 'links spoorboekje'

30 april, 2024

Tijdens de bijeenkomst presenteren PvdA/GL-Stateleden Ralph van Hertum en Ernst Jonker hun 'spoorboekje' voor het linkse geluid in de Zeeuwse Staten, de komende drie jaar.

KWADENDAMME HEET TWEE WEKEN LANG ‘BLUESTOWN’
Kwadendamme Bluesfestival

KWADENDAMME HEET TWEE WEKEN LANG ‘BLUESTOWN’

30 april, 2024

Wethouder Marga van de Plasse heeft woensdag het nieuwe naambord van Kwadendamme onthuld: Bluestown. Het bord is gemaakt vanwege de dertigste editie van het Bluesfestival dat op 10 en 11 mei gehouden wordt.

gaslucht waargenomen bij voormalig hotel in Goes
112 nieuws Goes

Opvanglocatie Goes ontruimd na gaslucht

30 april, 2024

De bewoners van de noodopvanglocatie in Goes hebben deze dinsdagmorgen moeten verlaten vanwege een gaslucht. De brandweer en werknemers van energiebedrijf DNWG hebben diverse metingen verricht.