OBS de Eendracht Hansweert
OBS de Eendracht Hansweert Marcel Steenbakker, Streekomroep de Bevelanden

Scholieren Hansweert zetten eindspurt in voor textielrace

9 april, 2024

door: Marcel Steenbakker

HANSWEERT – De textielrace heeft nog een goede week te gaan. Donderdag 18 april is de laatste dag waarop textiel ingezameld kan worden. Daarna wordt gekeken welke basisschool van de tien deelnemende scholen op de Bevelanden en Tholen, een geldprijs van 500 euro krijgt. Een lekker ‘zakcentje’ en het is goed voor het milieu.

De leerlingen en onderwijzers van OBS de Eendracht in Hansweert zetten nog even alle zeilen bij. Vanaf 25 maart zitten ook zij in de race en hebben ze al wat kilootjes textiel ingezameld. En alles voor een betere bewustwording bij mensen; duurzamer omgaan met kleding. Het is eenvoudig om een kledingstuk of ander stuk textiel weg te gooien en nieuw ervoor in de plaats te kopen maar meestal is een kleine reparatie goed voor ‘een tweede leven’.

Lessen in duurzaamheid

De leerlingen van OBS de Eendracht hebben net als op andere scholen niet alleen textiel ingezameld. Ook hebben zij lessen in duurzaamheid gehad. In veel landen wordt ‘ons’ textiel door kinderen gemaakt weten ze op de Eendracht. De leerlingen vinden dit heel erg; die kinderen die kleding maken kunnen niet anders doen en kunnen bijvoorbeeld niet naar school om een opleiding te volgen. In veel gevallen werken ze veel uren en krijgen ze er maar weinig voor betaald.

De leerlingen van OBS de Eendracht vinden het belangrijk dat iedereen weet waar kleding vandaan komt en wie deze maakt. Als mensen dat weten denken ze wel twee keer na voordat ze iets weggooien. Het is beter iets te laten repareren zodat het hergebruikt kan worden. Doordat de mensen duurzamer gaan leven leveren ze ook een belangrijke bijdrage aan het milieu.

zakken vol ingezameld textiel © Omroep Zeeland

De laatste loodjes

De textielrace duurt nog tot en met donderdag 18 april. De leerlingen van OBS de Eendracht onder aanvoering van juffen Ellen en Priscilla roepen nog een keer alle inwoners van Hansweert maar ook ver daarbuiten op, om textiel in te leveren.

Inleveren van textiel kan op de school zelf maar de leerlingen halen het desgewenst gewoon aan huis op. Hiervoor kan een verzoek ingediend worden via de website van de landelijke textielrace. Het enige wat je moet doen is even de postcode invoeren: 4417 of door even te bellen met de school 0113-320090.

Het textiel hoeft niet puntgaaf te zijn. Er mag best een gat ergens inzitten of een vlek erop, zolang het maar niet in de kliko verdwijnt. En wie weet levert uw aandeel wel een aardig ‘zakcentje’ op waar de leerlingen en onderwijzers van OBS de Eendracht in Hansweert weer leuke dingen mee kunnen doen.

Landelijk

De textielrace is een landelijk initiatief. In Zeeland wordt de race georganiseerd door O.L.A.Z. Zeeland, de Zeeuwse gemeenten en Zeeuwse Reinigingsdienst (ZRD). Ter ondersteuning van het initiatief is een landelijke website ontwikkeld waar meer informatie over het inzamelen en hergebruik van textiel staat vermeld. 


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Een handtekeningenactie heeft 200 machtigingen opgeleverd
Schore windmolens

Wethouder 'even in verwarring': wel degelijk vergunningaanvraag voor windmolen Schore

7 mei, 2024

Na de protestbijeenkomst van vorige week hebben zo'n 200 van de ruim 500 Schorenaren een handtekeningenlijst tegen de komst van twee windmolens getekend. Ondertussen verexcuseert wethouder Macktintosh zich publiekelijk: er ligt wel degelijk een vergunningaanvraag.

inzet brandweer in Wissenkerke
112 nieuws Noord-Beveland

Meerdere voertuigen beschadigd bij brand Wissenkerke

7 mei, 2024

De brandweer in de gemeente Noord-Beveland is maandagnacht massaal uitgerukt voor een brand bij een autohandelaar aan de Cruijckelcreke in Wissenkerke. Een camper, meerdere auto's en het bedrijfspand raakten zwaar beschadigd.

botsing bij de Vierwegen
112 nieuws Kapelle

Forse schade bij aanrijding Kapelle

6 mei, 2024

Twee personenauto's zijn maandagavond zwaar beschadigd geraakt bij een botsing bij de Vierwegen bij Kapelle. De auto's zijn getakeld en afgesleept door bergingsbedrijven.

Culturele Agenda t/m zondag 12 mei 2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda t/m zondag 12 mei 2024

6 mei, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

herdenkingsbijeenkomst Algemene Begraafplaats Goes
Bevelanden Goes

Bijzondere herdenking verzetsstrijder De Groot

4 mei, 2024

Hij is één van de vele verzetsstrijders die het einde van de Tweede Wereldoorlog niet heeft mee kunnen maken. Nog voor de geallieerde troepen Nederland bevrijd hadden van de bezetter werd Marinus Dignus de Groot (kortweg: Marien) samen met een andere verzetsstrijder gefusilleerd in de bossen bij Bergen op Zoom. Zaterdagmiddag vond een speciale herdenkingsbijeenkomst plaats bij het graf van Marien op de Algemene Begraafplaats Goes.

de bolide kwam ondersteboven tot stilstand in een sloot
112 nieuws Goes

Porsche Cayenne vliegt uit de bocht

4 mei, 2024

Een bestuurder van een Porsche Cayenne is zaterdagmorgen door de politie in Goes aangehouden na een eenzijdig ongeval. De man was met zijn bolide uit de bocht gevlogen ter hoogte van de op- en afrit van de A256 bij het voormalig Van der Valk Hotel.

Het gebied van het Global Geopark Schelde Delta
Geopark Schelde Delta Zeeland

'Geopark-status vooral visitekaartje voor de regio'

3 mei, 2024

Een zak is niet te verwachten van Unesco, maar het Geopark-keurmerk biedt de Schelde Delta wél mogelijkheden om allerlei subsidies aan te vragen - zegt coördinator Walter Jonkers.

BOUW NIEUWE BRANDWEERKAZERNE GOES VAN START GEGAAN
Goes brandweerkazerne

BOUW NIEUWE BRANDWEERKAZERNE GOES VAN START GEGAAN

1 mei, 2024

Wethouder Joan Veldhuizen van Goes heeft woensdagmiddag de eerste paal in de grond geheid voor de nieuwe brandweerkazerne. En daarmee is symbolisch de start gegeven voor de bouw.