Een handtekeningenactie heeft 200 machtigingen opgeleverd
Een handtekeningenactie heeft 200 machtigingen opgeleverd Pixabay

Wethouder 'even in verwarring': wel degelijk vergunningaanvraag voor windmolen Schore

7 mei, 2024

door: Han Verbeem

SCHORE - De Kapelse wethouder Siwart Mackintosh gaat diep door het stof na een misser over de vergunningaanvraag voor twee grote windmolens bij Schore . Hij meldde eerder dat die vergunning nog niet aangevraagd was, terwijl dat voor één wel het geval is. "Ik was even in verwarring", zo verexcuseert hij zich bij zijn raadsleden én bij de dorpsraad. Oppositiepartij Gemeentebelang Kapelle neemt echter geen genoegen met deze uitleg en roept de wethouder ter verantwoording.

Een overgrote meerderheid van het dorp Schore is fel gekant tegen de vervanging van twee kleine molens aan de Schoorse Zeedijk door nieuwe exemplaren met een tiphoogte van 180 meter. Tijdens de raadsvergadering van april sprak Mackintosh sussende woorden en benadrukte dat er nog geen vergunningaanvraag zou zijn ingediend bij de gemeente Kapelle. In deze raad vroegen André Schrier van de dorsraad Schrier en dorpsgenoot Hanna Zandee het college om uitleg over de stand van zaken.
 

Eén van de twee huidige molens aan de Schoorse Zeedijk.


Lakoniek

Mackintosh komt daarmee terug op zijn eerdere uitspraak in de raad, want er ligt wél een vergunningaanvraag voor één van de twee molens op tafel. Alleen is het college in afwachting van aanvullende stukken en wacht op de uitkomst van een GGD-onderzoek naar gezondheidseffecten. De lokale bewindsman zou vorige maand zijn woorden "ongelukkig hebben gekozen", schrijft hij in een excuusbericht aan de raad. Zowel Zandee als Schrier kregen deze uitleg maandag te horen. Het dorpsraadslid reageert lakoniek op de verontschuldiging van het Kapelse college, drie weken ná de bewuste raadsvergadering. "Blijkbaar wist de wethouder even niet helemaal meer hoe het zat met die molens", merkt Schrier op. "Heel eerlijk dat hij dat toegeeft. Het is netjes dat hij uiteindelijk ook ons, als insprekers, daarover informeert. Beter laat dan nooit."
 

Voorbereiden

Fractievoorzitter Jordy van Leeuwen, van de oppositiepartij Gemeentebelang Kapelle, steekt zijn misnoegen over de "draai" van Mackintosh niet onder stoelen of banken. "Hoezo, de wethouder was even in verwarring? Hij heeft de raad onjuist geïnformeerd. Daar tilt onze fractie zwaar aan." Van Leeuwen vindt het vreemd dat de wethouder zich zo versproken zou hebben. "Zeker als je weet dat er insprekers naar de raad komen, dan bereid je je als college toch goed voor op dit dossier." Ook over het (te) laat informeren van de dorpsraad heeft het raadslid geen goed woord over. "Dit had enorm veel onrust kunnen voorkomen." Tijdens de protestbijeenkomst in dorpshuis 't Durpshart, dinsdag 30 april, waren het Kapelse college en de projectontwikkelaar niet aanwezig. Ook raadsleden van andere fracties dan Gemeentebelang lieten zich niet zien in 't Durpshart.
 

Geloofwaardigheid

Gemeentebelang Kapelle neemt de kwestie hoog op: juist door het dorp zo lang in het ongewisse te laten, komt volgens de oppositiepartij de geloofwaardigheid van het Kapelse college én daarmee van het gemeentebestuur in de knel. "Bewoners van Schore weten niet meer wie of wat ze moeten geloven. En neem ze het maar eens kwalijk", aldus Van Leeuwen. Daarnaast is er volgens hem onduidelijkheid of er nu wel of niet sprake is van een principe overeenkomst tussen college en projectontwikkelaar. Het college van Kapelle laat via een woordvoerder weten dat de raadsleden al daags na de vergadering van april per mail over "de ongelukkige woordkeuze" van de wethouder zijn geïnformeerd en aanvullende informatie hebben ontvangen.
 
In een eerder interview heeft Mackintosh overigens de lopende vergunningaanvraag voor één van de twee windmolens aan de Schoorse Zeedijk al eerder bevestigd. Maar volgens Van Leeuwen moet het college zelf actief de inwoners en belanghebbenden informeren. Na de protestbijeenkomst van vorige week heeft de dorpsraad inmiddels met een huis-aan-huisactie ruim tweehonderd handtekeningen opgehaald tegen de komst van de windmolens. Schore heeft zo'n 500 inwoners.

Lees ook:


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

De Franse erebegraafplaats in Kapelle.
Toujours Kapelle Franse erebegraafplaats

Waarom een Franse herdenking?

18 mei, 2024

De herdenking op het Franse Militair Ereveld bij Kapelle wordt sinds 1950 ieder jaar georganiseerd op of rond 16 mei. Afgelopen donderdag bezochten zo'n vierhonderd mensen de bijeenkomst.

André Trepel op de Franse erebegraafplaats in Kapelle.
Kapelle Toujours Kapelle

André (79) heeft zijn gesneuvelde vader nooit gekend

18 mei, 2024

André is de zoon van de Franse oorlogsheld Charles Trepel, die 29 februari 1944 met zijn compagnie op zee is omgekomen bij Wassenaar.

De sprekers van het Roosevelt Debat.
Tholen Reimerswaal

Roosevelt Debat: Bij het vrije woord past geen vloekverbod

17 mei, 2024

Het Roosevelt Debat in Oud-Vossemeer raakt de discussie die ook in Reimerswaal speelt: wel of geen vloekverbod op straat? Een meerderheid van de debatbezoekers vindt het vrije woord belangrijker.

WIE ZIJN DE LEUKSTE OMA’S EN OPA’S VAN HET JAAR?
Borsele leukste grootouder

WIE ZIJN DE LEUKSTE OMA’S EN OPA’S VAN HET JAAR?

17 mei, 2024

Wie zijn de leukste opa/oma van het jaar? Kleinkinderen in de gemeente Borsele kunnen tot en met vrijdag 24 mei aangeven welke grootouder(s) voor die titel in aanmerking komen.

Noord-Beveland wil geen nieuw windmolenpark bij Kortgene.
Kortgene Noord-Beveland

Commotie over windmolens bij Kortgene: omgevingsbijeenkomst afgelast

15 mei, 2024

Een bijeenkomst voor omwonenden en mogelijke lokale investeerders, op 22 mei in dorpshuis De Stadsweide, is inmiddels afgelast. Wat blijft is onnodige commotie onder de bevolking, verzucht wethouder Adrie van der Maas.

brandweerdemonstratie tijdens de Jaarmarkt Borssele
Borsele Borssele

Borssele pakt uit met gezellige jaarmarkt

14 mei, 2024

Sport Vereniging Borssele (SVB) organiseert ieder jaar de Jaarmarkt Borssele. Een gezellige jaarmarkt met een zeer gevarieerd aanbod van kramen, demonstraties, spelen en meer. De jaarmarkt wordt zaterdag 18 mei gehouden op en rond het gezellige dorpsplein.

ongeluk op de A58 bij Goes
112 nieuws A58

14-jarige Middelburgse overleden na ongeval op A58 bij Goes

14 mei, 2024

De politie heeft dinsdagmorgen bevestigd dat een 14-jarige meisje uit Middelburg overleden is na het ongeluk van zondagavond op de A58 bij Goes. Bij dit ongeluk raakten 5 mensen gewond waaronder het meisje. Zij werd ernstig gewond met een traumahelikopter naar een ziekenhuis gebracht. De ingezette hulp heeft niet mogen baten.

MEEPRATEN EN DENKEN OVER TOEKOMST BINNENSTAD GOES
Goes Binnenstadsmarkt

MEEPRATEN EN DENKEN OVER TOEKOMST BINNENSTAD GOES

13 mei, 2024

Hoe kan de binnenstad van Goes aantrekkelijker gemaakt worden? In de Grote of Maria Magdalenakerk werd maandag de Binnenstadsmarkt gehouden. Gemeente en zo’n twintig ondernemers en instanties stonden er met ideeën en voorstellen.