Noord-Beveland akkoord met Participatienota: meer geld voor dorpsraden

WISSENKERKE – Ondanks het felle protest van een drietal dorpsraden, is de Noord-Bevelandse gemeenteraad toch akkoord gegaan met de participatienota. Wethouder Pim Schenkelaars belooft de dorpsraden een verdubbeling van hun huidige toelagen naar 1.000 euro per dorp per jaar. Meer vindt hij niet nodig.

door: Han Verbeem

 

Mark Faase (BEN) heeft een voorstel om de onvrede bij de dorpsraden van vooral Colijnsplaat, Kortgene en Wissenkerke weg te nemen: “Geef de dorpsraden een budget van 10.000 tot 25.000 euro”, stelt hij voor. “Dat kunnen ze naar vrij inzicht besteden, zonder daarover verantwoording af te leggen aan het college, de raad of de nieuwe participatiemedewerker van de gemeente.”

Geen picknick, wel groenprojecten

Het plan doet de wenkbrauwen van andere raadsleden fronsen. “Het is toch niet de bedoeling dat het hele dorp er een picknick van gaat houden”, reageert Inez Flameling (PvdA). Het geld mag ook ingezet worden voor groenprojecten, merkt Faase op, en met de spreekwoordelijke water bij de wijn kan Flameling zich achter het plan scharen. De overige raadsleden voelen echter niets voor de ruime dorpsbudgetten. Kees Blok (CDA) heeft er ronduit moeite mee dat de dorpsraden langs de democratische meetlat worden gelegd bij de hoogte van het subsidiebedrag.
Wethouder Schenkelaars moet het plan van BEN zelfs ontraden, “Iedereen heeft gelijke kansen”, benadrukt hij. “Daarom past het niet alleen de dorpsraden een dergelijke bijdrage te geven.” Bovendien is het college altijd bereid mee te denken over initiatieven uit de dorpen, merkt de wethouder op. Dan zijn dergelijke dorpsbudgetten niet nodig.

Van 500 naar 1000 euro

Toch is er wel enige financiële tegemoetkoming. Ook Schenkelaars is zich ervan bewust dat de bestaande toelage van 500 euro per jaar aan de dorpsraden aan de lage kant is. Daarom is het college bereid dit bedrag te verdubbelen. “Dat past bij deze tijd”, zegt hij. “En het geeft de dorpsraden meer vertrouwen in wat wij aan het doen zijn.” Uiteindelijk gaan tien van de dertien raadsleden akkoord. Alleen BEN, PvdA en D66 stemmen tegen.
 
Foto: Het dorp Colijnsplaat. (Omroep Zeeland)
Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden