Noord-Beveland trekt 180.000 euro uit voor flexwijk van tiny houses en huisvesting arbeidsmigranten

KAMPERLAND – De komst van zo’n 100 tiny houses en flexwoningen op de voormalige voetbalvelden in Kortgene is een stap dichterbij. De Noord-Bevelandse raad gaat akkoord met een voorbereidingskrediet van 180.000 euro, om de plannen verder uit te werken.

door: Han Verbeem

Noord-Beveland heeft een grote behoefte aan zowel reguliere woningen als onderkomens voor arbeidsmigranten. Wethouder Adri van der Maas komt aan de wens tegemoet met een opmerkelijk combinatieplan: zowel woningzoekenden als seizoenwerkers komen in één nieuwe wijk naast elkaar te wonen, in tijdelijke wooneenheden die na vijftien jaar weer verdwijnen. Dan vervalt de woonbestemming, is de bedoeling.

Gedegen onderzoek

Voor de ontwikkeling van de nieuwe wijk -aan de rand van de dorpskern- is een gedegen onderzoek nodig en dat kost de raad al met al 180.000 euro. “We vinden het belangrijk om dit onderzoek gedegen uit te voeren. Want wie weet blijkt een dergelijke combinatie niet uitvoerbaar”, merkt Van der Maas op.

Prijsvraag

Jacqueline Dijkinga (D66) vindt dat de gemeente het geld beter in eigen zak kan houden en oppert een tegenvoorstel: “Waarom geen prijsvraag voor de ontwikkeling van het terrein uitschrijven onder de bevolking, met een plaatselijke architect?” De winnaar van de prijsvraag krijgt als prijs een kavel in het plan.

Inwoners betrekken

Ook Inez Flameling (PvdA) vindt het allemaal wel érg snel gaan. De bevolking is nauwelijks betrokken bij de planvorming en ze wil dat de eilanders een kans krijgen om eventuele zienswijzen en bezwaren in te dienen. Ook heeft de dorpsraad gevraagd nog te wachten met het plan, stelt ze.

Zenden en ontvangen

Want er is onrust ontstaan in Kortgene, omdat er al tekeningen en plankaarten rouleren. Het zijn slechts voorlopige studies, benadrukt wethouder Van der Maas, bedoeld om een discussie op gang te brengen. Communicatief was dat misschien niet handig, moet hij de raadsleden toegeven. “Maar”, merkt hij tegelijkertijd op: “Dat gaat zowel de zender als óók de ontvangers aan.” Daarmee legt Van der Maas de oorzaak van de onrust deels bij de inwoners. Want communiceren gaat immers vanuit twee richtingen.

Groen licht

De PvdA-motie haalt het niet, evenals het voorstel van D66. Daarmee krijgt Van der Maas, of zijn opvolger na de verkiezingen, met slechts twee stemmen tegen, groen licht voor het planonderzoek.

Afbeelding: Een sfeerimpressie die volgens de gemeente duidelijk moet maken hoe de wijk kán worden. Volgens wethouder Van der Maas is het echter geen definitief ontwerp. (Gemeente Noord-Beveland)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden