Noord-Beveland voelt niets voor verplicht permanente bewoning

WISSENKERKE – De woningnood is hoog, in het dunbevolkte Noord-Beveland. Starters komen met moeite aan een woning en voor de raadsfracties van D66 en PvdA dat de gemeente ingrijpt bij onnodige leegstand. Maar daar wil het college niet aan. Een motie om huiseigenaren dwingen leegstaande panden permanent te laten bewonen, is door een meerderheid van de raad afgewezen. D66-fractieleider en initiatiefnemer Jacqueline Dijkinga is teleurgesteld.

door: Han Verbeem

Wethouder Arie van der Maas ontraadde de motie dringend, ook omdat er vragen zijn over de juridische uitvoerbaarheid. In hoeverre kan de gemeente namelijk permanente bewoning afdwingen, zo is de redenering.

Opgekocht door ontwikkelaars

Dijkinga vindt echter dat de gemeente Noord-Beveland wel degelijk een sturende invloed kan uitoefenen. Leegstand is er nog steeds, onder meer in Kortgene waar in de nabijheid van de Sint Nicolaaskerk enkele panden zijn opgekocht door de projectontwikkelaar die de kerk een nieuwe bestemming geeft. Het gaat om onder meer een voormalige kapperszaak met woning, die volgens Dijkinga eenvoudig zijn om te bouwen tot betaalbare starterswoningen.

Betreuren

Zij betreurt het dat de woningen tot appartementen worden omgebouwd, en doorverhuurd als recreatiewoningen. “Daarmee verdwijnen de huizen uit het reguliere woningaanbod van Noord-Beveland.” De kerk van Kortgene zelf, misschien wel het oudste monument van de smalstad waarvan de toren diverse stormvloeden heeft doorstaan, wordt een multifunctioneel complex met sociaal restaurant en appartementen in de kosterij.

Casus

Het D66-raadslid noemt het voorbeeld van Kortgene als ‘casus’ voor een ontwikkeling die zich in heel Noord-Beveland voordoet. “Woonhuizen worden omgebouwd voor recreatie of tijdelijke bewoning voor bijvoorbeeld seizoenarbeiders.” De situatie op de woningmarkt zal alleen maar nijpender worden, voorziet ze. “Zeker met de stijgende vastgoedprijzen.”

Randstad-achtige situaties

Ze verwacht ook in Noord-Beveland ‘Randstad-achtige situaties’ waarbij aspirant-kopers elkaar overbieden en daarmee de vraagprijs opdrijven. Dijkinga denkt dat de overige fracties wel zullen bijdraaien. “Dan dienen we de motie gewoon weer opnieuw in. Uiteindelijk komt deze wel door de raad, als het nu niet is dan wel over pakweg een half jaar.”

Foto: Woningen worden steeds vaker omgebouwd voor recreatief gebruik, constateert D66-raadslid Jacqueline Dijkema (Foto Pixabay)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden