Nostalgische Zeeuwse bus keert terug naar Zeeland

ZEELAND – Op zondag 26 september rijdt er een nostalgische en bekende bus rond door Zeeland. Busmuseum Openbaar Vervoer Collectie Nederland (OVCN) presenteert dan namelijk één van haar nieuwste aanwinsten: een geheel gerestaureerde Zeeuwse Mercedes-Benz bus. De herkenbare gele bus zal een dag lang door Zeeland rijden – en iedereen die geïnteresseerd is mag meerijden.

Nadat de betreffende lijnbus vanaf 1998 jarenlang haar rondes reed door Zeeland is de bus geëxporteerd naar Duitsland. En daar heeft het busmuseum bij toeval de bus aangetroffen. Ze stond in niet al te beste staat bij een handelaar. Na een korte onderhandeling is de bus gekocht en terug naar Nederland gebracht. Hierna hebben de vrijwilligers van OVCN een paar jaar hard gewerkt aan de bus. Veel onderdelen zijn vervangen en daarna is de bus weer strak in de gele lak gezet. En met resultaat: want zondag 26 september schittert de bus in Zeeland in haar originele en vertrouwde witgele kleur!

Behoud van cultureel erfgoed
Het busmuseum laat weten het belangrijk te vinden zich in te zetten voor behoud van herkenbare voertuigen van vroeger. “De bussen die wij in onze collectie hebben zijn zeer herkenbaar voor mensen. Ze reden immers jarenlang rond en maakten deel uit van het Nederlandse straatbeeld. Bijna iedereen heeft wel eens in zo’n bus gezeten en heeft daar herinneringen aan. Het naar school gaan vroeger, een dagje uit met familie of misschien wel naar de bioscoop met je eerste vriendje of vriendinnetje”, vertelt Maarten Bastian, vrijwilliger, enthousiast.

Zondag 26 september zal de Mercedes bus een rondrit maken door Zeeland. De rit zal gereden worden met twee verschillende bussen. Onderweg hebben passagiers de mogelijkheid om beide bussen te ervaren. Instappen kan op Rotterdam Zuidplein of Oude Tonge Busstation.

Meer informatie is te vinden op de website van het busmuseum.

Foto: gele bus (OVCN)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden