Ontwerp nieuwe brandweerpost Heinkenszand aangepast

HEINKENSZAND – De gemeente Borsele heeft het ontwerp voor de nieuw te bouwen brandweerkazerne in Heinkenszand op een aantal onderdelen gewijzigd. Dat is gebeurd na overleg met omwonenden. Maar of die dat voldoende vinden, zal moeten blijken. Er zijn behoorlijk wat bezwaren ingediend tegen de komst van de post aan de Guldenroedestraat.

Omwonenden zijn bang voor geluidsoverlast. Ze zijn ook bang voor gevaarlijke situaties als de brandweer uitrukt of wanneer de brandweermensen na een melding met hoge snelheid naar de kazerne rijden. Daarnaast zijn er de nodige bezwaren gekomen tegen de oorspronkelijk geplande, industriële uitstraling van het gebouw (beton en roosters). Omwonenden zagen daar liever een ontwerp á la een boerenschuur. Dat bleek niet haalbaar. Inmiddels is het oorspronkelijke ontwerp veranderd naar een gebouw met een donkere, houten gevel in combinatie met een wand van grind en beton. Maar ook daarvoor hangen omwonenden nog niet massaal de vlag uit.

Rauw

Even terug in de tijd. In 2018 valt het besluit dat de verouderde brandweerposten in Heinkenszand en ’s-Heer Arendskerke beter plaats kunnen maken voor een nieuw, gezamenlijk onderkomen. De gemeenteraad van Borsele kiest in mei 2019 voor de locatie Guldenroedestraat/kruising Hoefbladstraat, een nieuwbouwwijk aan de rand van Heinkenszand. In het oorspronkelijke bestemmingsplan zouden op die plek twee huizen worden gebouwd. Mensen die daar net hun nieuwe huis hadden gekocht, waren daar ook vanuit gegaan. Bij een aantal van hen valt de wijziging van het bestemmingsplan (twee huizen worden een brandweerpost) rauw op het dak. Er worden bezwaren ingediend.

Verkeersremmer

Gemeente en omwonenden zijn sindsdien met elkaar in gesprek. Naar aanleiding van de bezwaren (zienswijzen) die zijn ingediend, is een aantal zaken in het (bestemmings)plan veranderd. De industriële uitstraling is aangepast. En eerder is al de geluidswal aan de Drieweg (dat is de doorgaande weg N665 tussen Heinkenszand en Nisse) verder doorgetrokken om geluidsoverlast tegen te gaan. Op de Guldenroedestraat – waar vaak hard gereden wordt – komt een verkeersremmer. Maar wel zo gepositioneerd dat de brandweer er geen last van heeft wanneer er uitgerukt moet worden. Tot slot komen er rond het gebouw grote bomen, in combinatie met gras en bloembollen.

Oefenen

En er is nog iets anders gewijzigd. “Omwonenden waren bang dat het oefenen van de brandweer voor overlast zou zorgen”, zegt burgemeester Gerben Dijksterhuis. “Daarom hebben we in het bestemmingsplan vastgelegd dat er op die locatie niet geoefend kan worden. We hopen zo een aantal zorgen bij de bewoners weg te nemen.”

Raad van State

Of die maatregelen voldoende zijn voor de omwonenden, zal moeten blijken. De gemeenteraad van Borsele praat volgende week donderdag over de nieuw te bouwen brandweerpost. Wordt het voorstel aangenomen, dan kunnen omwonenden hun bezwaren nog aan de Raad van State voorleggen.

Foto: impressie van de nieuwe brandweerkazerne. (© Gemeente Borsele)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden