Ook Kapelle en Reimerswaal bevragen inwoners over veiligheidsgevoel

GOES – Diverse inwoners van Zuid-Beveland kunnen deze week een vragenlijst in de bus ontvangen over de veiligheid in hun gemeente. Het gaat om een groep van in totaal duizenden gezinnen, waarvan de adressen door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn uitgezocht. Een dergelijk onderzoek, een zogeheten Veiligheidsmonitor, laten de gemeenten om de twee jaar uitvoeren. Zowel in de gemeente Goes maar ook Kapelle en Reimerswaal vallen de brieven aanstaande woensdag op de deurmat.

door: Han Verbeem

De Veiligheidsmonitor is een onderzoek naar criminaliteit en onveiligheid in de woonomgeving. Ook krijgen de inwoners vragen over buurtproblemen en het optreden van de gemeente en de politie. Het veiligheidsonderzoek wordt op gemeentelijk en op landelijk niveau uitgevoerd, aldus Natascha Eland van de gemeente Kapelle. Daarbij kunnen de inwoners vragen verwachten als: “Heeft u last van rommel op straat? Hinder van buren of rondhangende jongeren? Is er bij u ingebroken?”

Voorselectie

Niet álle inwoners worden gevraagd mee te doen aan de Veiligheidsmonitor. Het CBS maakt een selectie en onderzoeksbureau I&O Research voert het onderzoek uit. De gemeente verwacht in het voorjaar van 2022 de resultaten binnen te hebben.

Wensen en ervaringen

De gemeenten gebruikten de Veiligheidsmonitor om het bestaande beleid waar nodig te verbeteren en aan te passen. “Het is belangrijk dat we weten wat de inwoners van de veiligheid en leefbaarheid in onze gemeente vinden”, zegt burgemeester Fons Naterop van Kapelle. “Daarmee kunnen we ons beleid beter afstemmen op hun wensen en ervaringen”. Daarom hoopt Naterop dat zoveel mogelijk mensen meedoen. “Alleen bij hoge deelname ontstaat een goed beeld van de veiligheidssituatie in onze gemeente.”

foto: Pixabay

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden