Ook Reimerswaal organiseert opvang: Vredelust, plukkersverblijf en cruiseschip beschikbaar voor vele tientallen Oekraïners

KRUININGEN / YERSEKE – Ook de gemeente Reimerswaal neemt voorbereidingen voor de noodopvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Het college heeft afspraken met vastgoedeigenaren over tijdelijk gebruik van leegstaande panden, voor zowel korte als langere termijn: van de onderkomens van seizoenwerkers in Krabbendijke, een cruiseschip tot voormalig zorgcentrum Vredelust in Yerseke. Daarnaast draagt de raad één euro per inwoner bij aan noodfonds giro 555.

door: Han Verbeem

De vluchtelingen zijn er nog niet maar Reimerswaal is voorbereid. Waarnemend burgemeester Petra van Wingerden somt de mogelijkheden op, waaronder het splinternieuwe plukkersverblijf van fruithandel Vogelaar in Krabbendijke. “De ondernemer beschikt over en huisvestingsvoorziening voor seizoenwerkers die kant en klaar en geschikt is”, zegt ze. “Die ruimtes zijn op korte termijn beschikbaar voor veertig tot tachtig mensen.” Pas als de oogstperiode aanbreekt, zijn de gebouwen weer nodig voor de plukkers.

Cruiseschip

Ook een eigenaar van een Rotterdams cruiseschip is bereid om dit voor enkele maanden in Reimerswaal als noodhuisvesting voor vluchtelingen in te zetten, na bemiddeling van wethouder Kees Verburg. “Het schip biedt plaats aan 170 mensen.” Daarnaast zijn er individuele inwoners die hun huizen openstellen voor vluchtelingen.

Zorgcentrum Vredelust

Behalve tijdelijke opvang voor de eerste weken en maanden, is ook huisvesting op langere termijn nodig – benadrukt Van Wingerden. Daarvoor komt onder meer een leegstaand zorgcentrum in Yerseke in beeld: het leegstaande Vredelust, waar onlangs brandstichting is geweest. “Het gebouw is nu niet bruikbaar maar is wel bruikbaar te maken”, zegt Van Wingerden. Zorgstichting Cedrah, die het complex bezit, wil daaraan meewerken. Raadslid Jumelet van de ChristenUnie had vorige week al voorgesteld het gebouw in te zetten voor noodopvang,

Ook woningcorporatie Beveland Wonen stelt woningen beschikbaar die op de nominatie voor de sloop staan, maar nog goed zijn te gebruiken.

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden