Oppositie Reimerswaal wil ‘verwarrende’ genderpassage schrappen uit bestuursakkoord

KRUININGEN – De drie Reimerswaalse oppositiepartijen VVD, ChristenUnie en CDA willen een tekstgedeelte over het ‘niet meegaan met de trend van genderneutraliteit’ schrappen uit het nieuwe bestuursakkoord. Ze dienen daarvoor een amendement in en hopen daarmee steun te krijgen bij de coalitie. “Deze zin voegt niets toe en veroorzaakt alleen verwarring. Waarom stáát die er dan?”

In het nieuwe bestuursakkoord staat de volgende passage: ‘Al onze werknemers en inwoners mogen rekenen op gelijke behandeling, ongeacht hun achtergrond en maatschappelijke status. We gaan respectvol om met diversiteit. Ook verschillen tussen man en vrouw mogen er zijn. We gaan niet mee in de trend om alle inwoners genderneutraal te benaderen’.

Tegenstrijdigheid

Belangenorganisaties, waaronder COC Zeeland, storen zich aan de laatste twee zinnen van deze passage. Daarin lijkt de coalitie het maatschappelijk debat over genderneutraliteit en (trans)genderthema’s bewust op afstand te houden. Het nieuwe bestuursakkoord zou daarin tegenstrijdig zijn, door enerzijds gelijke behandeling en diversiteit te claimen maar tegelijkertijd de verschillen tussen man en vrouw te benadrukken. Genderneutraliteit houdt rekening met seksuele diversiteit in de samenleving. Dat is geen is geen trend of modeverschijnsel, benadrukt COC. 

Verkeerd signaal

CDA-raadslid Olaf Buteijn vindt dat het coalitieakkoord met de bewuste zin een verkeerd signaal afgeeft naar de samenleving. “Gelijke behandeling is uiteraard iets wat voor een ieder voorop moet staan. Wel hebben we ook in onze gemeente te maken met mensen die vinden dat ze in een verkeerd lichaam geboren zijn. Je kan er van alles van vinden en dat doe ik ook maar er moet wel ruimte zijn voor deze inwoners om te zijn wie ze willen zijn. Zonder oordeel en zonder veroordeling.” Ook de ChristenUnie staat achter dit standpunt. “Mensen moeten zichzelf kunnen zijn, deze zin kan er het beste uit”, zegt Andries Jumelet (CU). Hij voorziet ook strijdigheid met de grondwet. Zijn partijgenoot Huib Bouwman heeft er echter weinig vertrouwen in dat de passage verdwijnt. “De coalitie is met 14 zetels, de oppositie heeft er vijf. Verzet heeft weinig kans van slagen”, verzucht hij.

Verwarrend en verontrustend

Ida Sinke (VVD) noemt de passage “verwarrend en verontrustend’, zo zegt ze. “Je kan er dingen in lezen die we niet willen. Iedereen in Reimerswaal moet zichzelf kunnen zijn, we sluiten niemand buiten op basis van gender of seksuele geaardheid. Daarom heeft onze fractie ook het initiatief genomen om bij het gemeentehuis jaarlijks de Regenboogvlag te laten hijsen.” Dit voorstel heeft het destijds met een verschil van één stem in de Reimerswaalse raad gehaald, waarbij raadslid Joey Smet als enige van zijn partij Leefbaar Reimerswaal vóór stemde.

Niks mis mee

Smet zelf ziet echter geen enkel probleem en wat hem betreft mag de zin over genderneutraliteit gewoon blijven staan. “De vlag is één dag per jaar. Belangrijker is, dat je in Reimerswaal met elkaar omgaat zonder het over gender te hebben. Ik ken genoeg mensen uit de LGBTI-gemeenschap in mijn omgeving en binnen mijn partij die de genderneutrale benadering overbodig vinden.” Hij noemt de passage over diversiteit daarom “een prima tekst waar niks mis mee is.”

Foto: Pixabay

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden