Opvang Oekraïense vluchtelingen op vakantiepark tijdelijk toegestaan

HEINKENSZAND – De gemeente Borsele heeft een zogenoemde gedoogbeschikking afgegeven voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen op vakantiepark Hof van Zeeland. De beschikking geldt tot 31 december van dit jaar, maar er is een mogelijkheid dat die datum verder opschuift.

“We weten nu eenmaal niet hoe de oorlog in Oekraïne zich gaat ontwikkelen”, licht burgemeester Gerben Dijksterhuis de optie om de beschikking te verlengen toe. “Het is lastig in te schatten hoe lang het precies gaat duren.”

Niet alle bedden bezet

Het gaat op Hof van Zeeland om twaalf huisjes waar Oekraïense vluchtelingen inmiddels zijn ondergebracht. Borsele telt totaal 120 bedden, waarvan er op dit moment 91 bezet zijn. Naar verwachting zullen die ook niet allemaal bezet raken. Want wanneer bijvoorbeeld een gezin van vier personen in een huisje met vijf bedden is geplaatst, wordt daar niet zomaar iemand bij gezet.

Woonunits

Niet alleen op het vakantiepark, ook in Nieuwdorp in het oude schoolgebouw en de pastorie worden vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. Een burgerinitiatief wat door de gemeente Borsele wordt toegejuicht. Duidelijk is wel dat er voor die mensen alternatieve opvang moet komen – de school wordt op termijn gesloopt vanwege het Masterplan Nieuwdorp. Op die plek komt een multifunctionele accommodatie. De gemeente wil woonunits gaan plaatsen, als alternatieve opvangruimte voor de vluchtelingen.

Bijzondere omstandigheid

De gedoogbeschikking is nodig, omdat het huisvesten van vluchtelingen op een vakantiepark niet is toegestaan. Maar onder bijzondere omstandigheden kan de gemeente een uitzondering maken. “De oorlog in Oekraïne is wel een soort van bijzondere omstandigheid, omdat het plots tot een forse instroom van vluchtelingen leidt in West-Europa”, zegt Dijksterhuis.

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden