Organisator Kruiningse Kermis: ‘We staan écht te trappelen’

KRUININGEN – Kermisorganisator Karin Blokker uit Amsterdam kan nauwelijks wachten tot 30 juni. Om klokslag twaalf uur ’s middags gaat de Kruiningse Kermis van start, op de Markt in de kern van het dorp. “We zijn echt ontzettend blij met de medewerking van de gemeente Reimerswaal”, zegt ze. Dankzij het ‘snelle schakelen’ kan ze de eerste kermis in Zeeland organiseren sinds de lockdown. “Wat echt bijzonder is: de laatste kermis was op 3 oktober vorig jaar in Kruiningen en nu starten we volgende week hier ook weer op.”

door: Han Verbeem

Landelijk organiseert Blokker enkele tientallen kermissen per jaar, verspreid over het land. In 2020 waren dat er nog zeven, dit jaar staat de teller nog op nul. Dat heeft een behoorlijke financiële wissel getrokken op de exploitanten, moet ze toegeven.

Breed publiek

Zelf staat ze met een botswagenbaan, een schietssalon en de drijvende eendjes van Lucky Ducks op de kermis. Ook haar zoon en dochter zijn in Kruiningen te vinden met een suikerspinkraam en een bussengooi-attractie. De Kruiningse Kermis omvat al met al zo’n tien attracties die gericht zijn op een breed publiek. “Van oudsher is  het een echte regiokermis, hier in Kruiningen. Maar dat zal dit jaar wel anders zijn.”

Toe aan een uitje

Blokker verwacht bezoekers van ver buiten de omgeving. “Mensen zijn weer toe aan een uitje en kermissen zijn echt enorm populair.” Over te verwachten bezoekersaantallen doet ze geen uitspraken. “Dat zou koffiedikkijken zijn. Uiteraard houdt Blokker bij de organisatie van deze nieuwe kermiseditie rekening met alle geldende coronavoorschriften, zoals een verplichte looprichting en het waarborgen van voldoende onderlinge afstand tussen de attracties.

Geen reden tot zorg

Dat de kermis in de gemeente Reimerswaal plaatsvindt, waar het aantal vaccinaties onder het landelijk gemiddelde ligt, is voor haar geen reden tot zorg. Een bezoek aan de kermis is wat haar betreft net zo veilig of onveilig -het is maar hoe je het ziet- als een bezoek aan de supermarkt.

Fieldlab

“Bovendien het een buitenevenement en daarmee hebben we vorige zomer, toen er nog helemaal niet werd gevaccineerd, ook geen problemen gehad”, merkt ze op. “Zolang iedereen de maatregelen maar goed naleeft en voldoende afstand houdt, is er niets aan de hand.” Ze maakt de vergelijking met fieldlab-bijeenkomsten met grote bezoekersaantallen in de buitenlucht waarmee door de Rijksoverheid is geëxperimenteerd. (Foto: Pixabay)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden