Plannen voor nieuw geel krantje: ‘Geen kerkenblaadje maar een échte krant’

KATS – Uitgever Matty Verkamman uit Kats heeft verregaande plannen voor een nieuw huis-aan-huisblad voor Noord-Beveland. Dat zou onder de titel Het Gele Krantje verschijnen. Verkamann wil deze naam voeren – ook al is het de bijnaam van het huidige Noord-Bevelands Advertentie-, en Informatieblad.

doot: Han Verbeem

Dit blad is in opspraak gekomen door de reformatorische koers die uitgeverij Trainews in Yerseke sinds begin dit jaar vaart. Trainews heeft het blad overgenomen van de landelijke Persgroep en boycot evenementen die op zondag plaatsvinden.

Cultureel leven

Verkamman, van huis uit een landelijk uitgever van boeken en uitgaven over sport, vindt het “van den gekke” dat het alom bekende huis-aan-huisblad is veranderd in “een kerkenbladje” en voorbij gaat aan het brede culturele veld en maatschappelijk leven op Noord-Beveland.

Maatschappelijke winst

Daarom komt er, als het aan hem ligt, een geheel nieuwe krant. Deze wil Verkamman niet zelf produceren; daarbij zoekt hij de samenwerking met De Bode, een grote uitgever van diverse huis-aan-huisbladen in Zeeland en West-Brabant. Een deel van de winst vloeit naar een nog op te richten stichting, waarin onder meer het Noord-Bevelandse bedrijfsleven en culturele instellen vertegenwoordigd zijn. “Zo vloeit het geld weer terug naar de samenleving en wordt het écht een krant van en voor ons allemaal.”

Gesprek met gemeente

Saillant detail: donderdag zou er op het gemeentehuis in Wissenkerke al een gesprek zijn met De Bode – zegt Verkamman. Deze afspraak zou al kort na het weekeinde gemaakt zijn, nog vóór het collegebesluit van dinsdag om te breken met Trainews. Verkamann hoopt dat “het échte Gele Krantje’, zoals hij het toekomstige blad noemt, kan rekenen op gemeentelijke advertenties. “Anders wordt het wel heel lastig om het rendabel te maken.”

Ook online

Zeker is dat nog niet, want sinds dit jaar zijn gemeenten niet langer verplicht om informatiepagina’s in gedrukte vorm te publiceren. “Dat kan ook online, in principe zelfs op de eigen gemeentelijke website.” Verkamman hoopt echter dat Noord-Beveland de traditie in ere houdt.

Kapelle

Ook in Kapelle, waar De Scheldepost verschijnt, dreigt Trainews de gemeente als adverteerder te verliezen. Vooralsnog heeft Verkamann voor deze gemeente nog geen plannen op stapel staan. “Wethouder Herselman heeft mij al wel gebeld. Zijn vader heeft destijds De Scheldepost nog opgericht”, zegt de sportuitgever. “Maar eerst maar eens zien hoe het hier verder gaat op Noord-Beveland.”

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden