Podium Reimerswaal over afbouwen subsidies: ‘Dit is de doodsteek’

RILLAND – Het nieuws over het afbouwen van de subsidie voor Podium Reimerswaal is bij het bestuur ingeslagen als een bom. Programmeur Jacques Boonman is te emotioneel om te reageren en verwijst door naar bestuurslid Hans Bakker: “Dit moeten we echt verwerken. We zijn zo enorm teleurgesteld.”

Bakker zag het nieuws niet aankomen. “We zijn van tevoren ook totaal niet ingelicht.” Door de beslissingen ziet hij de toekomst somber in voor Podium Reimerswaal. “Er verdwijnt een enorme slok uit ons budget. Dit wordt uiteindelijk onze doodsteek.”

‘Eigen broek ophouden’

Vrijdagmiddag werd het nieuwe coalitieakkoord gepresenteerd, waarin staat dat de subsidie voor het cultuurcentrum wordt afgebouwd. Volgens Maarten Both (SGP) en Marien Weststrate (Leefbaar Reimerswaal) liggen er andere belangrijke taken die voorrang hebben. Het is een ommezwaai met het vorige akkoord wat spaak liep op een passage over genderneutraliteit.
 
Volgens Westrate moeten dit soort organisaties hun eigen broek ophouden en niet leunen op een subsidie van de gemeente. Both vindt dat er belangrijkere punten zijn voor de gemeente: “Er zijn mensen die op dit moment gewoon niet weten hoe ze de energierekening moeten betalen en niet weten hoe ze een woning moeten betalen. Dat zijn de echte problemen in Reimerswaal en we moeten niet teveel focussen op andere dingen.”

‘Helaas beslist de politiek anders’

Volgens bestuurslid Hans Bakker is de beslissing niet alleen voor de liefhebbers van cultuur een hard gelag, maar ook voor de dorpshuizen in de gemeente. Op die podia zijn regelmatig avonden geprogrammeerd en die zullen nu wegvallen.
 
Volgende week wordt het nieuwe programmaboekje van het podium gepresenteerd, want de programmering voor de komende anderhalf jaar staat al vast. Volgens Bakker is dat gebruikelijk omdat je afspraken moet maken. Wat deze plotselinge ommezwaai van de SGP en Leefbaar Reimerswaal betekent, is voor de komende tijd onduidelijk.
 
“We moeten dit echt nog verwerken”, vertelt Hans Bakker. “We zijn zo trots op dit stukje cultuur. Helaas beslist de politiek anders.”
 
Dit is een bericht van Omroep Zeeland
Foto: © Omroep Zeeland
Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden