Raadslid wil eigen Canon van Reimerswaal: geschiedenis zichtbaar en beleefbaar maken

Naast de Zeeuwse en landelijke versie krijgt straks ook Reimerswaal een eigen canon: een overzicht van de belangrijkste geschiedenisfeiten van de gemeente. Tenminste, als het aan CDA-raadslid Olaf Buteijn ligt. Het onderwijs in zijn gemeente zou meer aandacht moeten besteden aan de lokale geschiedenis, vindt hij.

door: Han Verbeem

Iedereen kent het verhaal van de ondergang van de verdronken stad Reimerswaal -waarvan de onder het slik begraven resten inmiddels tot buurgemeente Tholen behoren. Maar de geschiedenis van de gemeente Reimerswaal heeft meer te bieden: de scheepvaart met de aanleg van het Kanaal door Zuid-Beveland, de visserij, de meekrapteelt – om enkele voorbeelden te noemen.

Identiteit en gemeenschapsgevoel

“Kennis van geschiedenis, cultuur en tradities levert een belangrijke bijdrage levert aan de identiteit en gemeenschapsgevoel in Reimerswaal”, stelt Buteijn. Juist daarom is het nodig deze kennis te delen en door te geven aan nieuwe generaties. De nieuw op te stellen Canon van Reimerswaal dient verplichte kost te zijn in het onderwijs van zijn gemeente, vindt Buteijn. “Net als het Zeeuwse volkslied.”

Vindbaar en zichtbaar

Inmiddels heeft Olaf Buteijn het college van B&W gevraagd de mogelijkheden van een eigen canon te onderzoeken. Maar ook op andere vlakken wil hij de roemrijke geschiedenis van Reimerswaal bij de inwoners en bezoekers onder de aandacht brengen. “Bijvoorbeeld door historische plaatsen beter vindbaar en zichtbaar te maken”, merkt hij op. Maar ook monumentale gebouwen en kunstwerken moeten publiek toegankelijk zijn.

Afbeelding: de ondergang van de stad Reimerswaal, een gravure uit de historische Kroniek van Smallegange (1696).

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden