Proef in Nieuwdorp met controle op afvalcontainers

HEINKENSZAND – De gemeente Borsele gaat op 1 mei in Nieuwdorp beginnen met een proef van drie maanden: controle op de inhoud van (vooral) de grijze afvalcontainers. De landelijke ambitie om maximaal honderd kilo restafval per inwoner per jaar aan te bieden wordt ook in Borsele nog bij lange na niet gehaald. Een afvalcoach moet inwoners gaan helpen met het goed scheiden van afval.

Nog te vaak, zegt wethouder Kees Weststrate, vullen mensen die grijze container met zaken die er niet in thuishoren. Denk aan puin dat na een verbouwing moet worden opgeruimd. Denk aan autobanden en blikken verf. Maar denk ook aan gft-afval dat in plaats van in de groene in de grijze container terechtkomt.

Gele en rode kaart

Een afvalcoach moet het scheiden van die afvalstromen in goede banen gaan leiden. Hij zal de inhoud van vooral de grijze containers gaan controleren: klep open en kijken. Zitten er spullen in die niet in de grijze bak thuishoren, dan hangt de coach een gele kaart aan de container. Daarop staat welk afval onterecht in de bak zat en hoe dat gescheiden moet worden. Zitten er spullen in die helemáál niet in de bak mogen (bijvoorbeeld puin of autobanden) dan komt er een rode kaart aan de container te hangen. In dat geval kan er een boete van honderd euro volgen. Ook meerdere gele kaarten kunnen leiden tot een rode kaart.

Fatsoenlijke compost

Voor de gemeente Borsele speelt een tweetal zaken: het milieu en de kosten. Restafval (lees: alles wat in de grijze container zit) is duur afval. Het kost 116 euro per ton om te verwerken. Vergelijk dat met de 77,50 euro om van een ton afval uit de groene container fatsoenlijke compost te maken. “Zit het gft-afval in de grijze container, dan wordt het verbrand, heb je er niks aan en kost het meer”, vat Weststrate samen. Daarnaast komt het voor dat bijvoorbeeld puin in de grijze container schade veroorzaakt aan het mechanisme van de vuilniswagen. Met een reparatie tot gevolg van zomaar zesduizend euro. En een vuilniswagen uit de roulatie.

Extra containers

De inwoners van Nieuwdorp hebben inmiddels een brief en een folder ontvangen, waarin uitleg wordt gegeven over de proef. Die loopt van 1 mei tot 1 augustus. Om de inwoners het scheiden van zaken iets gemakkelijker te maken zijn op het Oranjeplein (waar al een glascontainer en een textielcontainer staan) nog twee extra containers neergezet. Een voor elektrische apparaten, de andere voor frituurvet.

foto: Streekomroep De Bevelanden

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden