PvdA Reimerswaal wil meer tijd voor gender en respect: coalitieakkoord opgeschort

KRUININGEN – De geplande beëdiging van het nieuwe Reimerswaalse college gaat woensdagavond niet door. De installatie van de wethouders en de vaststelling van het coalitieakkoord is tot nader orde uitgesteld. Beoogd coalitiepartij PvdA heeft van de overige coalitiegenoten meer tijd en ruimte gevraagd voor intern overleg en dat ook gekregen van SGP en Leefbaar Reimerswaal. PvdA-partijleider Kees Verburg bevestigt dat het uitstel gaat om de omstreden diversiteitspassage in het akkoord.

door: Han Verbeem

Vorige week werd duidelijk dat zowel COC Zeeland als het landelijke Roze Netwerk van de PvdA moeite hebben bij een passage over diversiteit in het akkoord, zo berichtten Omroep Zeeland en Streekomroep De Bevelanden. In het akkoord staat: “‘Al onze werknemers en inwoners mogen rekenen op gelijke behandeling, ongeacht hun achtergrond en maatschappelijke status. We gaan respectvol om met diversiteit. Ook verschillen tussen man en vrouw mogen er zijn. We gaan niet mee in de trend om alle inwoners genderneutraal te benaderen’. Met name de laatste twee zinnen zouden voor meerdere uitleg vatbaar zijn en de indruk wekken dat transgenders onwelkom zijn.

Verdeeld

Verburg, mede-opsteller van het akkoord, wil niet ingaan op de vraag of binnen zijn PvdA-fractie mogelijk verdeeld wordt gedacht over de twee laatste zinnen. “We hebben meer tijd nodig over hoe we in Reimerswaal met respect voor elkaar omgaan. Volgende week laten we weten hoe het verder gaat.” Dat zal met een schriftelijke verklaring zijn”, aldus de PvdA-voorman.

Schrappen

Oppositiepartijen CDA en VVD hadden voor de nu afgelaste raadsvergadering een amendement aangekondigd om de laatste twee zinnen uit het akkoord te schrappen. CDA-raadslid Olaf Buteijn is vooral benieuwd wat het extra overleg oplevert voor het verdere proces.

Reacties

Belangenorganisaties van LHBTI’ers zijn verheugd over het uitstel. “Wij zijn enorm blij dat de partij nu meer tijd neemt”, zegt Ruud van Engelen van COC Zeeland. “Ons standpunt blijft ongewijzigd: de zinnen moeten eruit”. Emine Bozkurt van het landelijke PvdA-netwerk reageert terughoudender en wil nog niet vooruitlopen op een mogelijke uitkomst. “We hebben gesprekken met de PvdA in Reimerswaal gehad en die zijn heel goed verlopen.” Wat haar betreft is het nu “afwachten wat het overleg brengt.”

Foto: In Reimerswaal moet iedereen zichzelf kunnen zijn en daarom wil de PvdA meer tijd nemen voor de passage over diversiteit in het coalitieakkoord. 

Lees ook: Coalitie Reimerswaal onder vuur om anti-genderpassage in bestuursakkoord, Oppositie Reimerswaal wil ‘verwarrende’ genderpassage schrappen uit bestuursakkoord

Luister hieronder naar het interview met verslaggever Han Verbeem van Streekomroep de Bevelanden in ‘Zeeland komt thuis’ op Omroep Zeeland, presentatie Michiel van der Velde.

 

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden