PvdA-Zeeland bemiddelt in Reimerswaal: ‘Wij sturen niet aan op vertrek’

KRUININGEN / MIDDELBURG – Het provinciale partijbestuur van de PvdA in Zeeland voert gesprekken met de Reimerswaalse PvdA-fractie om de interne breuk te lijmen. Van het aansturen op vertrek van één van de twee raadsleden is geen sprake: “Beiden willen verder”, aldus gewestelijk voorzitter Conny Miermans.

door: Han Verbeem

Raadsleden Hans van Stel en Marjolein Sinke-Oele staan lijnrecht tegenover elkaar vanwege de genderpassage in het bestuursakkoord. Sinke-Oele wil de passage, die de verschillen tussen man en vrouw benadrukt en genderonvriendelijk uitgelegd kan worden, uit het akkoord schrappen. De interne verdeeldheid leidde vorige week tot het vertrek van PvdA-wethouder Kees Verburg, die niet terugkeert in de nieuwe coalitie.

Afstand nemen

Volgens Miermans, oud-wethouder van Borsele, heeft de Zeeuwse PvdA de taak ‘in te grijpen en te bemiddelen’ bij conflicten in de gemeentelijke afdelingen. “In Reimerswaal liepen die gesprekken al en ze lopen nog steeds”, aldus Miermans. De PvdA stuurt niet aan op het vertrek van Sinke-Oele, benadrukt ze. Eerder zei de Reimerswaalse PvdA-bestuurder Dieuwke Lourink nog dat ze hoopt dat Sinke-Oele opstapt met of zonder haar zetel. Miermans neemt afstand van deze bewoordingen die volgens haar ongelukkig in de media zijn gekomen.

Statenfractie

Ook in de Statenfractie van de PvdA is gesproken over wat nu al ‘de Reimerswaalse genderkwestie’ heet. Fractievoorzitter Ralph van Hertum vindt dat een dergelijke passage niet thuishoort in een bestuursakkoord. “Iedereen, man, vrouw en alles dat daartussen zit, moet zichzelf kunnen zijn”, aldus Van Hertum. “Daar hebben we een grondwet voor waarin de rechten zijn vastgelegd.” De provincie hijst jaarlijks de regenboogvlag en een Zeeuws LHBTI-beleid is in de maak, aldus het PvdA-Statenlid. Volgens hem zou een genderinclusief beleid zelfs inzet kunnen zijn bij het maken van de nieuwe bestuursafspraken op het provinciehuis. In 2023 zijn de provinciale verkiezingen.

Foto: Marjolein Sinke-Oele (© Omroep Zeeland)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden