Raad Borsele wil financiële compensatie gedupeerden PFAS-vervuiling

HEINKENSZAND – Ondernemers die vanwege de PFAS-vervuiling in de Westerschelde inkomsten mislopen of failliet dreigen te gaan, moeten schadeloos gesteld worden. Die financiële compensatie moet volledig betaald worden door de vervuilers, zoals het Belgische bedrijf 3M. De gemeenteraad van Borsele is donderdagavond unaniem akkoord gegaan met een motie waarin dat wordt geëist.

De motie werd ingediend door de Lokale Partij Borsele (LPB). “Die Westerschelde was ooit schoon. Er zwommen zo veel zeehonden in, dat ze werden afgeschoten. Kun je je nu niet meer voorstellen”, zei LPB-fractievoorzitter Rien van Hekken. “Daarna verdwenen de zeehonden, want de Westerschelde vervuilde.  Gelukkig werd-ie door allerlei maatregelen weer schoon. En nu dit.”

Als één blok

De LPB vindt dat de Nederlandse regering, Provincie Zeeland en Vlaamse overheid er alles aan moeten doen om die compensatie bij de PFAS-vervuilers af te dwingen. De partij sluit daarmee aan op de motie zoals die ook eerder door de gemeenteraad van Reimerswaal werd ondersteund. Ook in de Borselse raad gingen de handen ervoor op elkaar. “Als Zeeland moeten we als één blok optreden”, zei VVD-fractievoorzitter Roel Boekholt.

Toeristen

Zwemmen kan nog wel in de Westerschelde, maar het eten van vis en bepaalde zeegroenten wordt door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) afgeraden vanwege de hoge concentratie PFAS in de bodem en het oppervlaktewater. Annet van de Ree (D66) kaartte donderdagavond aan dat daarover ook goed met de bezoekers van Zeeland gecommuniceerd moet worden: geen vis eten uit de Westerschelde. Wethouder Arno Witkam gaf daarop aan dat er op dit moment een provincie brede werkgroep is opgezet die de communicatie daarover ter hand gaat nemen.

foto © Streekomroep De Bevelanden

Luister hieronder naar het gesprek dat Peter van den Assem hierover had met LPB-fractievoorzitter Rien van Hekken

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden