Raad Reimerswaal kiest voor afvalscheiding bij de bron

KRUININGEN – Een meerderheid van de Reimerswaalse raad vindt dat de inwoners afval bij de bron moeten scheiden: etensafval in de groenbak, papier in de papiercontainer. Ook metaal, drankverpakkingen en plasticafval gaat in een speciale container. De lopende proef met nascheiding wordt daarom in 2023 niet verlengd.

door: Han Verbeem

Al met al kiest Reimerswaal voor het zogeheten Diftar-systeem, waarbij de inwoners betalen voor de hoeveelheid restafval die ze aanbieden. Daarmee wordt het lonend om al in het huishouden afval voor te scheiden. Hoe minder vaak de grijze container aan de straat komt te staan, hoe lager de rekening voor de afvalstoffenheffing.

Met de burgers in gesprek

De keuze is voor de raadsleden niet vanzelfsprekend. Olaf Buteijn van het CDA wil liever eerst in gesprek gaan met de inwoners, daarbij kreeg zijn partij de steun van de SGP en één VVD-raadslid en haalde daarmee een raadsmeerderheid.

Niet door de strot duwen

In de opinieraad heeft de raad lang gediscussieerd. Het valt of staat bij goede communicatie, merkt ook Rien Sinke (SGP) op. Dat vindt ook Andries Jumelet (ChristenUnie). Hij wil niet dat de burger een oplossing “door de strot” wordt geduwd. Ook Huib Bouwman wil een alternatief onderzoeken, namelijk het systeem van omgekeerde inzameling zoals dat in Amersfoort wordt toegepast.

Ei van Columbus

Dat kan volgens hem zomaar “het Ei van Columbus” zijn. De ChristenUnie wil daarom het voorstel van tafel halen en uiterlijk in december een nieuw, uitgebreider voorstel aannemen met een afzonderlijk plan van aanpak. Maar een meerderheid van de partijen ziet geen aanleiding tot verder uitstel. En daarmee kan Reimerswaal zich per januari 2023 opmaken voor het nieuwe inzamelsysteem.

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden