Raadslid Marjolein Sinke beduusd: ‘Zelfs Claudia de Breij heeft gereageerd’

KRUININGEN – Talloze positieve reacties en zelfs uitgesproken steunbetuigingen heeft het Reimerswaalse raadslid Marjolein Sinke gehad op haar gender-positieve minderheidsstandpunt. “Het is ontploft op social media”, zegt ze. “Zelfs Claudia de Breij heeft gereageerd op Twitter.”

door: Han Verbeem

Cabaretière De Breij reageert met een tweet op het minderheidsstandpunt van Sinke: “Heel goed. Heb vaak gespeeld in Reimerswaal, waar het voor het theater altijd vechten tegen de streng reformatorische gemeenteraad was. Die wilden geen theater. Ze wonnen. Dus tegen die lui ingaan is heel nodig en moedig. Zeker als het om fundamentele rechten gaat.”

Maandag maakte het raadslid bekend dat ze tegen het coalitieakkoord stemt, als een in haar ogen discriminerende passage over genderneutraliteit niet verdwijnt uit het document. Het hangijzer is de zin: ‘We gaan niet mee in de trend om alle inwoners genderneutraal te benaderen’.

Stilte

De beoogde coalitie (SGP, Leefbaar Reimerswaal en PvdA) is sindsdien angstvallig stil. PvdA-voorman Kees Verburg wil slechts kwijt dat er in de loop van deze week een schriftelijke verklaring komt, waarbij het niet duidelijk is waar deze over gaan. PvdA-afdelingsvoorzitter en steunfractielid Dieuwke Louwrink reageert via Twitter op de kwestie: “Er wordt in Reimerswaal niet gediscrimineerd” en verwijst naar een andere zin in het akkoord, die gaat over gelijke behandeling en respect.
Afgezien van de vele steunbetuigingen klinkt ook kritiek. Sinke vindt het jammer dat wordt gespeculeerd over haar mogelijke vertrek en dat de kwestie wordt afgedaan als ‘gendergedoe’. “Heel neerbuigend, dat raakt me”, moet het raadslid toegeven. “Gelukkig heb ik steun gehad van het landelijk partijbureau”, zegt ze. Het raadslid heeft haar besluit ook vooraf besproken met partijdeskundigen op gebied van grondrechten. Ook het Roze Netwerk van haar partij steunt haar opvatting.

Kan niet anders

Het Reimerswaalse raadslid is niet van plan de PvdA-fractie te verlaten en verder te gaan eenmansfractie. “Ik heb nooit gezegd dat ik mij wil afsplitsen”, benadrukt ze. Ze blijft haar partij trouw en vindt dat als PvdA-raadslid het mogelijk moet zijn een minderheidsstandpunt in te nemen ten gunste van mensenrechten en anti-discriminatie. “Dit raakt de kern van de sociaaldemocratie. Ik kan niet anders.” En, zo zegt ze strijdvaardig: “Ik laat me niet wegjagen uit de Reimerswaalse fractie.”
Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden