Reacties op klappen coalitie Reimerswaal: ‘We raken zo een retegoede wethouder kwijt’

KRUININGEN – De politiek in Reimerswaal reageert verrast door het plotselinge vertrek van PvdA-wethouder Kees Verburg. Hij besloot om uit de coalitie met SGP en Leefbaar Reimerswaal te stappen, omdat hij zich niet gesteund voelt door zijn fractie, nadat raadslid Marjolein Sinke-Oele het coalitieakkoord niet wilde ondertekenen vanwege de in haar ogen discriminerende passage over diversiteit. Partijvoorman Marien Weststrate van Leefbaar Reimerswaal constateert dat de kaarten nu opnieuw worden geschud, nét nu een overeenkomst binnen handbereik was. “Dit wordt zeker geen Pinksterakkoord”, verwacht hij.

door: Han Verbeem

Het minderheidsstandpunt van PvdA-raadslid Marjolein Sinke-Oele is voor de Reimerswaalse PvdA aanleiding om te breken met de coalitie. Verburg wil niet in de nieuwe coalitie stappen met een verdeelde fractie. Sinke-Oele zelf moest het besluit uit de media vernemen en moet het nog even op zich laten inwerken, zegt ze in een eerste reactie.

Retegoede wethouder

Zowel Verburg als de SGP willen geen toelichting geven. De Reimerswaalse gemeenteraad is woensdag aan het begin van de middag per e-mail geïnformeerd over het klappen van de coalitie. Ida Sinke (VVD) en Olaf Buteijn (CDA) betreuren het vertrek van wethouder Verburg. “We raken een retegoede wethouder kwijt”, zegt Buteijn.

VVD-fractieleider Sinke sluit zich aan bij deze woorden en vindt dat Verburg niet had hoeven op te stappen. “Dit had de PvdA ook af kunnen doen met een stemverklaring”, zegt ze. “Om op twee zinnetjes een heel akkoord af te wijzen, dat gaat wel erg ver.”

Niet in coalitie

Desalniettemin blijven de oppositiepartijen, waaronder ook ChristenUnie, achter het standpunt staan dat de twee zinnen over gender en de verschillen tussen man en vrouw niet in het bestuursakkoord thuishoren. “Zolang die zinnetjes blijven staan stapt de ChristenUnie in elk geval niet in de coalitie”, benadrukt CU-raadslid Andries Jumelet.

Relativeren

Marien Weststrate tilt niet zo zwaar aan de passage in het akkoord. “Het is maar net hoe je het leest”, zo relativeert hij. “Elders staat ook dat we respectvol met inwoners omgaan en dat we iedereen gelijk behandelen.”

Foto: Het gemeentehuis van Reimerswaal in Kruiningen.

Luister hieronder naar de reactie van Leefbaar Reimerswaal voorman Marien Weststrate

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden