Reimerswaal wil snelle aanpak PFAS maar geen overhaast bevolkingsonderzoek: ‘Zorgvuldigheid boven alles’

KRUININGEN – Een meerderheid van de gemeenteraad van Reimerswaal wil een snelle aanpak van de PFAS-vervuiling van de Westerschelde, maar voelt weinig voor een versneld bevolkingsonderzoek. Dat blijkt uit navraag onder de diverse raadpartijen. Pas als naar verwachting volgende maand de uitkomsten van een RIVM-rapport naar de voedselveiligheid bekend zijn, wil de GGD een besluit nemen over een bevolkingsonderzoek. En dat duurt volgens PvdA, CDA en ChristenUnie té lang.

door: Han Verbeem

In Reimerswaal wil PvdA-raadslid Marjolein Sinke-Oele de GGD nu al onder druk zet om zo snel als mogelijk een bevolkingsonderzoek op te starten, waarbij inwoners worden bevraagd en getest. Haar brief kwam deze week kort ter sprake in de Opinieraad van de gemeente. “Verder uitstel van het bevolkingsonderzoek is niet verantwoord”, stelt ze. Daarin krijgt haar partij bijval van onder meer ChristenUnie en CDA. Maar Sinke-Oele weet geen raadsmeerderheid achter zich te krijgen. Want zowel SGP als VVD -samen goed voor 10 van de 19 raadszetels- hebben minder haast.

Bij de bron aanpakken

“Het moet zeker geen weken meer duren”, benadrukt Artwin Otte (SGP). Maar zijn partij wil wel eerst de bevindingen van de RIVM afwachten. Want Reimerswaal staat niet alleen: het gaat om vijf Zeeuwse gemeenten waaronder ook Kapelle, Borsele, Terneuzen en Hulst. Over één ding zijn alle partijen het in Reimerswaal wél eens: de PFAS-vervuiling moet zo snel als mogelijk stoppen. “Onderzoeken uitvoeren is één ding, maar je moet het probleem bij de bron aanpakken, bij de vervuilers”, aldus Otte.

Geen eigen koers

Dat beaamt ook Ida Sinke van de VVD. Het RIVM-rapport naar de voedselveiligheid van vis en zeegroenten uit het Scheldegebied laat al lange tijd op zich wachten, eigenlijk had het al deze maand gereed moeten zijn. Sinke begrijpt het ongeduld van de andere raadsleden, maar “zorgvuldigheid is belangrijker “, merkt ze op. Ook zij vindt dat Reimerswaal hierin geen eigen koers moet varen ten opzichte van de andere Zeeuwse gemeenten.

Snel duidelijkheid

Het CDA wil, net als PvdA, vooral duidelijkheid. “Ook wij willen zo snel mogelijk een bevolkingsonderzoek om eventuele schadelijke gevolgen van de te hoge PFAS-waarden te kunnen constateren”, aldus Olaf Buteijn. “En dan gelijk te handelen en erger voorkomen.”  Andries Jumelet van de ChristenUnie is al geruime tijd kritisch op het PFAS-beleid van de Belgen. Hij benadrukt dat streekgebonden onderzoek nodig is om de gevolgen van PFAS te kunnen beoordelen. “Bijvoorbeeld door mensen te onderzoeken die jarenlang zeekralen en lamsoren uit de Westerschelde hebben gegeten, of die garnalen hebben genuttigd uit het Scheldegebied.”

Zwemmen

Ook is het de vraag of zwemmen nadelige gevolgen heeft op de menselijke gezondheid. Marjolein Sinke-Oele is bezorgd over bijvoorbeeld het Westerscheldewater bij Hansweert. “In het dorp hebben we enkele jaren geleden een nieuwe wijk ontwikkeld, waar nu veel jonge gezinnen wonen. Die mensen gaan met hun kinderen pootje baden in het water. Je weet natuurlijk nooit of het PFAS door de huid naar binnen dringt. Daar moet duidelijkheid over komen.” benadrukt ze.

Foto: De Westerschelde (Pixabay)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden