Reimerswaalse raad unaniem akkoord met huisvestingsplan seizoenwerkers

KRUININGEN – Fruittelers in Reimerswaal kunnen gerust zijn: de vaste verblijfsvoorzieningen voor seizoenwerkers mogen ze ook búiten het vierweekse plukseizoen verhuren, aan arbeidskrachten van buitenaf. Tegelijk heeft de gemeenteraad dinsdag in meerderheid besloten om toch mobiele verblijfsunits toe te staan. Mits deze zijn voorzien van een AFK-keurmerk.

door: Han Verbeem

Het oude huisvestingsbeleid dateert nog maar van 2019 maar de afgelopen twee jaar is er veel gebeurd. Een landelijk onderzoek van de Tweede Kamer, de commissie-Roemer, oordeelt dat er veel mis is met het onderbrengen van seizoenarbeiders. Deze komen meestal uit Midden- en Oost-Europese landen voor de oogstwerkzaamheden. In Nederland zijn nauwelijks nog mensen te vinden die dat werk willen doen.

Polenhotel

Geen aftandse caravans of bouwvallige onderkomens, maar kwalitatief hoogwaardige pensions. Dat wil de Reimerswaalse politiek bereiken, met het voorbeeld voor ogen van fruitverwerker Vogelaar in Krabbendijke. Die heeft onlangs een spiksplinternieuw onderkomen neergezet als luxe ‘polenhotel’. Ook deze ondernemer mag nu de voorzieningen aan derden doorverhuren.

Aangescherpt

Het voorstel van het college is donderdag nog wel aangescherpt. De raadsfracties van SGP, Leefbaar Reimerswaal, VVD en CDA wil dat het college nog vóór 1 februari de raad een beleidsdocument voorlegt waarin alle spelregels voor seizoenhuisvesting duidelijk zijn vastgelegd. Dan moet het voor telers ook mogelijk blijven om tijdelijke wooncabines op het erf te plaatsen. Mits deze zijn voorzien van een keurmerk zoals AKF.

Tien woonunits per bedrijf

SGP-raadslid Ad Meeuwsen verwacht dat het college ondernemers toestaat om zeker 10 tijdelijke woonunits per bedrijf te plaatsen; daarmee kunnen ondernemers zeker 20 arbeiders op eigen terrein onderbrengen. Wethouder Dirk Verburg beloofde de raad dit verder uit te werken. Tijdens de eerdere debatavond heeft fruitteler Jaap Slootweg uit Waarde aan de bel getrokken bij de raadspolitiek: zonder stacaravans zou het onmogelijk zijn om werkers onder te brengen. De bouw van luxe inpandige verblijfsvoorzieningen is immers niet voor elke werkgever weggelegd.

Een stap terug

Een overgrote meerderheid steunt het wijzigingsvoorstel, alleen de PvdA sputtert flink tegen. Raadslid Hans van Stel vindt de aanpassing “een stap terug”, omdat volgens hem de gemeente juist extra moeite moet doen om goede voorzieningen neer te zetten. Maar gezien de ruime meerderheid gaat de PvdA toch akkoord. “We kunnen tellen, het amendement heeft een ruime meerderheid van de raad. We zullen het spel meespelen.

Foto: Ook Reimerswaal wil dat er goede huisvesting komt voor de seizoenpluk. (Archieffoto Omroep Zeeland)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden