‘Schijf van Vijf’ om crimineel gedrag tegen te gaan

GOES – In april dit jaar is de landelijke campagne Senioren en Veiligheid uitgerold. Hier zijn op landelijk niveau vele partijen, waaronder de politie, mee aan de slag gegaan. Gedurende deze campagne wordt er aandacht besteed aan verschillende vormen van (digitale) criminaliteit: meekijken bij pinnen, babbeltrucs, hulpvraagfraude (bijvoorbeeld via WhatsApp), phishing en helpdeskfraude.

Tijdens de coronacrisis is een duidelijke verschuiving in de criminaliteit te zien. Zo is het aantal slachtoffers van hulpvraagfraude fors toegenomen en worden babbeltrucs gebruikt waarbij oplichters zogenaamd hulp aanbieden. Helaas zijn ouderen steeds vaker het doelwit van deze oplichters. Daarom hebben op regionaal niveau Allévo, de politie, gemeente Goes en SMWO de handen ineen geslagen. De regionale partijen hebben in samenwerking met elkaar een ‘Schijf van Vijf’ ontwikkeld. Hierop staan tips om te voorkomen dat mensen slachtoffer worden van bijvoorbeeld babbeltrucs of phishing. Bijvoorbeeld door nooit zomaar op links in een e-mail of sms te klikken als u het niet vertrouwt. Of nooit zomaar iemand binnen te laten als u twijfelt aan degene die aanbelt. Inwoners (55+) uit de gemeente Goes, hebben onlangs een exemplaar ontvangen per post.

Het is mogelijk om de schijf uit te knippen en op te hangen op een plek die voor u overzichtelijk is. Bijvoorbeeld waar u werkt aan uw administratie of bij uw voordeur. Een fysiek exemplaar is vanaf maandag 9 augustus op te vragen bij Marijn Riemens, junior communicatieadviseur van de gemeente Goes. Mail hiervoor naar m.riemens@goes.nl.

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden