Schoonmaakactie zaterdag 19 maart: handen uit de mouwen voor een schone Schelde

GOES – Ook op de Bevelanden zijn zaterdag 19 maart schoonmaakacies voor een schone Schelde, tijdens de landelijke Opschoondag van Nederland Schoon. Zo steken vrijwilligers samen de handen uit de mouwen voor een schonere Westerschelde, met acties in Wissenkerke, Kapelle, Ellewoutsdijk en Hansweert. “Een mooie dag waarbij u mee kunt helpen om Nederland een stukje schoner te krijgen en te beseffen dat zwerfafval niet oké is”, aldus het Milieu Educatiecentrum (MEC) De Bevelanden.

door: Han Verbeem

Zo zijn in Kapelle opruimacties aan de oever van de Westerschelde, van 10.00 tot 12.00 uur. Iedereen is welkom, groot én klein – zo meldt het MEC. Aanmelden kan via de website van MEC De Bevelanden of met het sturen van een e-mail naar info@mecdebevelanden.nl. De schoonmakers verzamelen bij het praathuisje langs de Weg langs de Zeedijk.  Voor grijpers, hesjes en vuilniszakken zorgt MEC de Bevelanden.”

Natuurmonumenten

In Reimerswaal zijn opruimacties van zwerfvuil langs de Westerschelde in Hansweert (verzamelen bij de Voorhaven) en bij de Oosterschelde (verzamelen haventje Rattenkaai). Op Noord-Beveland is een opschoonactie bij de Oosterschelde bij de dijk van de Keihoogteweg, tegenover camping Zeelucht. Voor deze acties is aanmelden mogelijk bij Natuurmonumenten. In de gemeente Borsele gaan opruimers aan de slag langs de Westerschelde bij camping Scheldeoord (Baarland) en bij de Zuidgors, bij het haventje van Ellewoutsdijk. Aanmelden hiervoor is eveneens bij Natuurmonumenten.

Unieke getijdengebieden

De Ooster- en Westerschelde zijn unieke getijdengebieden in Nederland, aldus het MEC. “Helaas drijft er heel veel zwerfafval in het water van de Schelde. Door de voortdurende beweging van eb en vloed blijft tijdens laagwater vaak plastic en ander afval liggen langs de oevers. Voor veel dieren en vogels zijn die drooggevallen gebieden van levensbelang voor hun voedselvoorziening. Het afval is gevaarlijk voor hen, omdat ze vaak het verschil niet zien tussen voedsel en afval. Daarom zijn schone oevers belangrijk.” Tip van de organisatie: neem zelf tuinhandschoenen mee.

Stockfoto: Pixabay

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden