Scouting Goes 31 meter de lucht in voor betere ontvangst

GOES – Een 31 meter hoge houten toren steekt komend weekend boven de huizen van Goes uit. De mast naast de Hollandsche Hoeve dient als radioverbinding voor het internationale scouting-evenement JOTA-JOTI. Scouts vanuit de hele wereld proberen met elkaar contact te leggen via amateurradio.

 

De hele week werken scoutinggroepen Delta en Hertog van Beijeren samen aan dit project. Volgens Floris van Wanrooij is het evenement speciaal en wordt er al maanden naar JOTA-JOTI uitgekeken: “Wereldwijd doen er heel veel groepen mee aan dit evenement, wat echt een gevoel van samen geeft.”

Komend weekend proberen de groepen zoveel mogelijk andere scouts te pakken te krijgen. Overdag is het de beurt aan de jongeren en ’s avonds en ’s nachts gaan de ouderen aan de slag. “Vorige keer hadden we contact met Kazachstan, Tunesië en ook Bachrein,” vertelt Van Wanrooij. “De gesprekken gaan vaak over scouting en hoe hun weekend eruit ziet,” aldus Van Wanrooij.

Geen gemakkelijke klus

Maar voor dat kan gebeuren, moet eerst de toren nog worden afgebouwd door de vrijwilligers. En dat is geen gemakkelijke klus waarbij alleen houten palen en touw worden gebruikt. Iedere dag zijn van ’s middags tot laat in de avond bezig met bouwen. Allemaal om dit weekend maar met zoveel mogelijk scouts, vanuit de hele wereld, te kunnen praten.

JOTA-JOTI

Ieder jaar wordt tijdens het derde volle weekend van oktober wereldwijd de JOTA-JOTI gehouden. JOTA-JOTI staat voor Jamboree On The Air en Jamboree
On The Internet. Scouts van over de hele wereld ontmoeten elkaar dit weekend via de amateurradio en het internet. Het evenement wordt gehouden van 15 tot en met 17 oktober.

Ook staat de JOTA-JOTI bekend als communicatieweekend waarin verschillende technieken worden gebruikt om te communiceren. Een populaire activiteit is het solderen van elektronica bouwpakketjes. Ook het bouwen van een JOTA-toren is een voorbeeld waarin techniek en amateurradio samen komen tot één activiteit.

Foto en berichtgeving: Omroep Zeeland

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden