Scouts uit Bergen op Zoom winnen zeilwedstrijden om de Oosterscheldebeker

YERSEKE – De Karel Doormangroep uit Bergen op Zoom is de grote winnaar van de regionale scoutingzeilwedstrijden. De Brabants zeeverkennergroep wist op een kalme Oosterschelde zowel in de junioren- als in de seniorenklasse te winnen. Ook de Zandkreekgroep uit Kamperland en de Paul Krugergroep uit Middelburg vielen zaterdag in de prijzen.

Rond elf uur ‘s ochtends verzamelden alle deelnemende scouts (bijna 200) zich op het terrein van de organiserende Ridder Boudewijngroep. Nadat wethouder dhr. Maarten Both namens de gemeente Reimerswaal alle deelnemers veel succes wenste (,,De besten komen naar boven drijven bij juist heel weinig of heel veel wind”), trokken de waterscouts naar de jachthaven.

De wedstrijden kenden een bijzonder verloop. Aanvankelijk leken de weersomstandigheden  – droog, half bewolkt en een windkracht 2- behoorlijk gunstig. Na het startsein (om 12.30 en om 12.40 uur) gingen de bijna 30 lelievletten dan ook voortvarend van start om de vier rondjes langs onder meer de jachthavens en de Yersekse oesterputten te zeilen.

Dobberen in plaats van zeilen

Het eerste rondje verliep voor de meeste deelnemers nog soepel, maar halverwege de tweede ronde ging de wind liggen en werd het meer dobberen dan zeilen. In combinatie met de toenemende stroming als gevolg van afgaand tij kwamen veel bootjes nauwelijks meer vooruit. Slechts vijf vletten wisten drie rondes volledig te voltooien. Reden voor de jury om voor de rest van het deelnemersveld te beoordelen op de doorkomsttijden van de tweede ronde.

In de Seniorenklasse won de Karel Doormangroep de eerste, tweede en derde prijs. In de Juniorenklasse  was ook de eerste prijs voor de Karel Doormangroep, vletten van de Zandkreekgroep uit Kamperland eindigden op de tweede en derde plek. Laatstgenoemde groep was ook winnaar in de categorie Wilde Vaart (16-18 jaar). De aanmoedigingsprijs voor deelnemers zonder zeilcertificaat ging naar de Paul Krugergroep uit Middelburg. De beker voor deelnemers in de 18-plus klasse was voor de Karel Doormangroep.

Het was de 52ste keer dat de zeilwedstrijden om de Oosterscheldebeker werden gehouden. Zeven deelnemende bootjes mogen namens Admiraliteit Zeeuwse Stromen meedoen aan de landelijke scoutingzeilwedstrijden. Die worden in september gehouden in Zeewolde.

Foto’s: © Ridder Boudwijngroep Yerseke

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden