Sluiting drugspand Reimerswaal

KRABBENDIJKE – Burgemeester Van Egmond heeft woensdag een pand gesloten waar recentelijk druggerelateerde misdrijven hebben plaatsgevonden.

In Krabbendijke werd op 8 maart in het kader van een groot lopend onderzoek een inval gedaan in een bedrijfspand aan de Oostpolderweg. Dit pand bleek een belangrijke rol te vervullen in de handel en distributie van goederen die bedoeld zijn om hennepkwekerijen op te zetten.

Het pand werd gesloten voor de duur van 6 maanden.

Beleidsregels Opiumwet

De sluiting is gebaseerd op basis van artikel 13b van de Opiumwet (ook wel Wet Damocles) genoemd en het bijbehorende gemeentelijke Damoclesbeleid. In dit beleid is vastgelegd hoe wordt omgegaan met het aantreffen van een handelshoeveelheid soft of harddrugs en strafbare voorbereidingshandelingen in het kader van de Opiumwet in een woning of lokaal.

Handel van drugs is een groot gevaar voor de samenleving. Het tast de veiligheid en de gezondheid van inwoners aan. Ook leidt drugshandel en drugsgebruik tot overlast. Drugshandel wordt veelal aangestuurd door criminele organisaties en gaat vaak gepaard met geweld en andere criminele activiteiten. Naast de strafrechtelijke aanpak door politie en justitie, is een stevige bestuurlijke aanpak nodig om deze problemen aan te pakken.

De Opiumwet geeft burgemeesters daarom de bevoegdheid om bestuursrechtelijk op te treden door een drugspand te sluiten. Deze maatregel wordt genomen zodat klanten en dealers niet meer naar dit pand komen voor de handel in drugs. Herhaling moet worden voorkomen. Wie de overtreding in het pand heeft begaan – eigenaar, huurder, bewoners of een derde – is daarbij overigens niet van belang. 

Melden

Veiligheid is niet alleen een taak van de gemeente. Ook inwoners kunnen helpen drugscriminaliteit te bestrijden. Vermoedens van criminele activiteiten kunnen onder meer telefonisch gemeld worden bij de politie (09008844) of Meld Misdaad Anoniem
(08007000).

Foto: voorbeeld van een professionele hennepkwekerij (Pixabay)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden