Sportpark Het Schenge opnieuw doelwit vandalisme

GOES – Boos en tegelijkertijd bezorgd; CDA-raadslid en voormalig voorzitter van voetbalvereniging SSV’65, Patrick Simpelaar, liet via sociale media zijn gevoelens spreken. Vandalen hebben opnieuw de gebouwen van ‘zijn’ club op Sportpark Het Schenge in Goes, vernield. Los van de schade betekent het vooral weer veel werk voor vrijwilligers om alles op orde te brengen.

Tientallen reacties op de Facebook-post van Patrick. De verontwaardiging is groot. Veel van de reacties komen van buren van Sportpark Het Schenge, de bewoners van de Goese Polder. Onbegrip en woede want even leek het goed te gaan. De laatste weken zijn in het sportpark weer sporen van vandalisme met als dieptepunt de vernielingen die aangebracht werden aan het gebouw van SSV’65.

Ludieke actie

Medio 2021 werd een ludieke actie gestart door gebruikers van het sportpark in samenwerking met SMWO, Stichting Maatschappelijk Werk & Welzijn Oosterschelderegio. Via posters lieten de sporters weten dat het klaar moest zijn met zwerfvuil en vandalisme. De actie had een preventief karakter waarbij ook op scholen aandacht gegeven werd aan de ongeregeldheden. Op bestuurlijk niveau werden gesprekken gevoerd met onder meer de gemeente Goes en SMWO-Jeugdwerk over fysieke maatregelen zoals verbeterde surveillance, extra inzet van BOA’s, hekken rondom gebouwen, afsluiting van het openbare sportpark en cameratoezicht.

Patrick Simpelaar zelf is overtuigd dat het een maatschappelijke probleem is en dat met name jongeren aangesproken dienen te worden op gedragingen op en rondom het sportpark. Primair ligt deze taak bij ouders.

Toenemend vandalisme

Simpelaar bezoekt regelmatig Sportpark Het Schenge en constateert dat het vandalisme de laatste tijd weer toeneemt. Het varieert van blikjes die her en der op de velden gedumpt worden tot brandgaten in dug-outs bij de hondenrenbaan. Sporen van gedragingen die niet thuishoren op een openbaar sportpark maar sowieso niet in het Goese straatbeeld. Voor de recente vernielingen aan één van de gebouwen werd een stalen paal die doorgaans gebruikt worden om auto’s te weren, uit de grond gerukt. Deze stond op enkele tientallen meters van de plaats des onheils. Met de paal is geprobeerd de ramen in te gooien, wat deels ook gelukt is. De verzekering dekt de schade wel en anders kan de sportvereniging een beroep doen op een schadefonds bij de gemeente, mits er aangifte wordt gedaan bij de politie. Volgens Simpelaar is het vooral zuur voor de vrijwilligers van de sportvereniging. Vrijwilligers zijn bezig met renovatie van de kleedkamers en moeten nu weer schade gaan herstellen. Werk wat de vrijwilligers zoveel mogelijk zelf doen en waar ze in het geval van de schade niet op zitten te wachten.

Breder maatschappelijk probleem

Op zijn Facebook-pagina schrijft Patrick Simpelaar: ‘Dit is verschrikkelijk voor alle sporters, de vereniging en vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten’, om zich vervolgens af te vragen: ‘Wat mankeert iemand toch om dit zo bewust te doen?

Vanuit zijn functie als raadslid voor de CDA-fractie in Goes praat Patrick Simpelaar regelmatig met burgers. Hij vraagt wat er leeft in de Goese samenleving. Vooral het toenemend gevoel van onveiligheid en plaatsen die slecht of nauwelijks verlicht zijn in deze donkere dagen baren hem zorgen. ‘Het lijkt alsof niemand nog iets durft te zeggen wanneer een ander over de schreef gaat’, aldus Patrick Simpelaar. ‘Het is een breder maatschappelijk probleem wat veel aandacht verdient en waar actie op ondernomen moet worden’. Die actie dient zich voor Sportpark Het Schenge al snel aan. Dinsdag 21 december zal het college van B&W een besluit nemen tot het plaatsen van hekken op het sportpark ter bescherming van de gebouwen.

Heb je iets van het aanbrengen van de vernielingen gezien of gehoord meld dit dan bij de politie, telefonisch via 0900 – 8844 of Meld Misdaad Anoniem.

Foto’s: Voetbalvereniging SSV’65

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden