Stoomlocomotief 23 023 blikvanger evenement ‘Sporen naar het Verleden’

GOES – Hij is groter dan groot en een enorme blikvanger tussen de andere leden van zijn ‘stoom-familie’, de 23 023. Woensdagmiddag passeerde hij het NS-station van Goes onderweg naar de remise van de Stoomtrein Goes-Borsele (SGB) om deze dagen deel te nemen aan het evenement ‘Sporen naar het Verleden’.

Treinliefhebbers waren zelfs uit Rotterdam naar Goes gekomen om de stoomlocomotief te kunnen zien. Woensdagmiddag arriveerde de trein in Goes met een bijzondere lading: twee elektrische treinen die dagelijks over de kilometers spoor in Nederland rijden.

Traditie

Het evenement ‘Sporen naar het Verleden’ was tot corona uitbrak een jaarlijks terugkerend evenement van de Stoomtrein Goes-Borsele. Nu de maatregelen niet meer van kracht zijn en publieke evenementen weer toegestaan pakken de vrijwilligers van de SGB de draad weer op en net als voorheen zijn ook nu treinen te zien uit andere railmusea. Het pronkstuk, de 23 023, is een bijzonderheid op het spoor van de SGB. Met zijn 132 ton steekt hij met ‘kop en shouders’ uit boven de stoomtreinen die normaal over het SGB-spoor rijden.

Activiteiten

‘Sporen naar het Verleden’ bestaat niet alleen uit nostalgische treinritten met ‘oude’ locomotieven en wagons. Het evenement geeft ook een goed beeld van alle werkzaamheden die vroeger gedaan werden om de treinen te kunnen laten rijden; onder meer het laden van kolen en water voor de ritten. Door de aanwezigheid van figurantengroep ‘Ontspoord’ waan je jezelf in vroeger tijden.

‘Sporen naar het Verleden’ van Stoomtrein Goes-Borsele vindt plaats van 26 t/m 28 mei. Meer informatie over dit evenement en de werkzaamheden van de Stichting Stoomtrein Goes-Borsele staat vermeld op de website van de SGB.

Foto’s en film: © Streekomroep de Bevelanden (Hans Colijn)  

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden