Tentoonstelling Atelier Maria Magdalena in Goes

GOES – Cultuurwethouder Martijn Vermeulen heeft zaterdag in het stadhuis op de Grote Markt de tentoonstelling Atelier Maria Magdalena geopend, een onderdeel van het Maria Magdalena festival Goes.

Meer dan vijftig schilders en schilderessen uit Midden-Zeeland zijn uitgenodigd en vervolgens de uitdaging aangegaan om hun visie op en gedachten bij Maria Magdalena te schilderen. De meesten van hen zijn verbonden aan de Zeeuwse les-ateliers In de kunst, In en uit de kunst, In-Perspectief en Schilderclub Kraplak. Het resultaat is velerlei opzichten verrassend.

Bron van inspiratie

Maria Magdalena spreekt al eeuwen tot de verbeelding van kunstenaars. Een boeiende inkijk daarin was eerder te zien op de tentoonstelling over Maria Magdalena in het Museum Catharijneconvent in Utrecht in 2021. Bijzonder op de tentoonstelling in Goes dat die drie typeringen die in het Catharijneconvent zijn gehanteerd  – Maria Magdalena: zondaar, kroongetuige, feminist – allemaal terugkomen in de moderne Zeeuwse Maria Magdalena’s. Een extra dimensie in Goes is dat een aantal kunstenaars gebeurtenissen en ervaringen uit het eigen leven vertalen naar hun versie van Maria Magdalena.

Divers programma

De tentoonstelling in het stadhuis staat niet op zich. Goes staat dit jaar uitvoerig stil bij de verbondenheid met Maria Magdalena. Daarvoor is alle reden, want de stad heeft zelfs twee Maria Magdalenakerken én een Magdalenastraat. Bovendien is Maria Magdalena de schutspatrones van de stad Goes. Het programma bestaat uit een mix van exposities, concerten, films, een lezing, routes/rondleidingen en kinderactiviteiten. 

Foto: drieluik Memorietafel voor Mathijs van der Straten, toegeschreven aan Gillis Mostaert, 1555, met daarop drie keer de beeltenis van Maria Magdalena. Het drieluik, dat voor de beeldenstorm in de Grote of Maria Magdalenakerk van Goes hing en nu in het bezit is van het Museum Catharijneconvent in Utrecht, is alleen als foto te zien in Goes. In zekere zin is dit schilderij (mede)aanleiding tot dit initiatief. 

Foto midden: een toost op de opening van Atelier Maria Magdalena (© Streekomroep de Bevelanden, Hans Colijn)

Foto onder: cultuurwethouder Martijn Vermeulen met een beeldje van de schutspatrones van de stad Goes; Maria Magdalena (© Streekomroep de Bevelanden, Hans Colijn)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden