GOES – Beter bereikbaar, beter toegankelijk, mooiere entrees, meer aandacht voor de monumenten, voor duurzaamheid en meer groen en cultuur. En vooral een historisch centrum waar het goed wonen, werken, winkelen en ontspannen is. Het dagelijkse gemeentebestuur van Goes heeft de ‘Kwaliteitsagenda binnenstad 2030’ gepresenteerd en als voorstel aan de gemeenteraad voorgelegd. De uitvoeringskosten worden globaal geschat op 15,5 miljoen euro.
De Kwaliteitsagenda moet Goes klaar maken voor de toekomst. Het uitvoeringsplan dat eraan gekoppeld is, is uitgesmeerd over een periode van tien jaar. De gemeente heeft vooraf met zo’n veertig partijen over allerlei aspecten van het plan gesproken. Daarna volgden dit najaar drie stadsdebatten en konden mensen via goespraatmee.nl hun mening geven over het conceptplan en aanvullingen aandragen. Honderdvijftig mensen hebben dat gedaan.
Ontmoetingsplek
Naar aanleiding van de verschillende inspraakrondes heeft het gemeentebestuur een aantal zaken aangepast en aangevuld. Zo gaat er gekeken worden naar betere bewegwijzering voor bezoekers/toeristen. Ook wil het gemeentebestuur gaan kijken naar een systeem van leen- en huurfietsen en naar alternatieve vormen van bevoorrading. Bijvoorbeeld met kleinere, elektrische auto’s. De binnenstad moet zich beter als ontmoetingsplek profileren. Vandaar het idee om er meer gratis zitplekken te creëren en speelplekken voor kinderen.
Meer groen
Het uitvoeringsprogramma van de Kwaliteitsagenda binnenstad 2030 is onderverdeeld in zes projecten. De eerste drie gaan over toegankelijkheid (meer aandacht voor minder validen), aandacht voor de monumenten in de historische binnenstad en meer groen. Wat dat laatste betreft stelt het gemeentebestuur herinrichting en aanpassingen voor van het Stadshavengebied, Oostwal, Koepoort, Singelstraat, Damplein, Beestenmarkt en Molenplein. En voor bewoners van de binnenstad moet ‘t makkelijker worden om zelf iets met geveltuintjes of groene daken te gaan doen. Het gemeentebestuur denkt ook aan wat meer soepelheid als het gaat om bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen. Vanwege het beschermde stadsgezicht is dat nu niet altijd mogelijk.
Wonen in de binnenstad
Project vier gaat over het wonen in en rond de historische binnenstad. Om ook het aanbod van huizen daar toekomstbestendig te maken wordt gekeken naar de mogelijkheid van het wonen boven winkels. Ook wil het gemeentebestuur uitzoeken wat er te doen is met vrijkomende winkelpanden: kunnen daar woningen van gemaakt worden? Mogelijk dat dat soort oplossingen uitkomst kan bieden aan jongeren. Dát er winkelpanden vrij gaan komen de komende jaren is wel zeker. Vandaar dat ook gedacht is aan winkels en horeca in de binnenstad (project vijf). Het gemeentebestuur koerst af op een kleiner winkelgebied als logisch gevolg van het online winkelen. Dat gebied moet wel compact blijven. Winkelpanden die sluiten zouden tot woningen kunnen worden getransformeerd, maar in het compacte winkelgebied dat overblijft zouden ze ook ingezet kunnen worden voor pop-ups en start-ups. Wat de horeca in de binnenstad betreft, denkt het gemeentebestuur aan (grotere) permanente terrassen.
Centrale positie
Tenslotte is er in de agenda aandacht voor cultuur en evenementen in de binnenstad (project zes). Hoe kan de ruimte in de binnenstad gebruikt worden voor evenementen? Voor grotere evenementen wordt nu ook gekeken naar de mogelijkheden in Spoorzone Zuid. Verder gaat de gemeente samen met de eigenaar in gesprek over hoe de Grote Kerk ‘opnieuw een centrale positie in de Goese gemeenschap’ kan gaan innemen.
De raad moet zich nog over het plan uitspreken. Om er vast mee aan de slag te kunnen vraagt het college om een voorbereidingskrediet van 250.000 euro. De gemeenteraad spreekt op 13 januari voor het eerst over het voorstel.
Foto: Grote Markt in Goes (© Omroep Zeeland)