Verbod vreugdevuren nu ook in Hansweert na ‘serieuze signalen’ van politie

HANSWEERT / KRABBENDIJKE – De politie verwacht de komende jaarwisseling overlast van vreugdevuren in Hansweert en daarom komt ook in dit deel van de gemeente Reimerswaal een stookverbod. Dat heeft interim-burgemeester Petra van Wingerden besloten, die zegt “serieuze signalen” te hebben ontvangen. De verbodsbepaling geldt van 27 december tot en met 1 januari bij de Schoolstraat, Nieuwstraat, Lange Geer, Kerklaan, Leklaan, Berkellaan en de Boomdijk.

door: Han Verbeem

Vuurkorven, brandstapels en andere vreugdevuren zijn een feest voor de één en overlast voor de ander in Reimerswaal. Overlast van fikkiestokers is al jarenlang een probleem tijdens de jaarwisseling in Krabbendijke. Sinds enige tijd geldt ook daar een stookverbod, dat volgens burgemeester Petra van Wingerden goed wordt nageleefd. Vijf jaar geleden besloot toenmalig burgemeester Piet Zoon de uit de hand gelopen eindejaarsvuren tegen te gaan, met name in en rondom de dorpskern van Krabbendijke. Sindsdien geldt een stookverbod voor een cirkel van vijf kilometer rondom de dorpskern. Het gebied omvat de Johan Willem Frisostraat, Dorpsstraat, Noordweg, Nieulandestraat, Scoudestraat, Poststraat, Hinkelingestraat en Aalbessestraat;

Goed nageleefd

In Krabbendijke blijkt het bestaande verbod goed te werken, zegt Van Wingerden. “De bewoners hebben begrip voor de maatregel, het gaat hier om de openbare veiligheid.” Maar niet alleen rookoverlast en brandgevaar liggen op de loer, ook veroorzaken de openbare vuren hinder door rookoverlast en fijnstof. “We kijken natuurlijk ook naar de volksgezondheid”, zegt ze.

Zeeuws verbod

Er gaan al langer geluiden op voor een provinciaal Zeeuws verbod op vreugdevuren. “Een éénduidig beleid zal zeker helpen, maar dat is in de praktijk lastig uitvoerbaar”, merkt ze op. “De situatie verschilt van gemeente tot gemeente.”

Archieffoto: Omroep Zeeland

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden