‘Vijf huizen en een stukje groen bij Kamperland, waar hebben we het over’

WISSENKERKE – De gemeenteraad van Noord-Beveland kan instemmen met de Gebiedsvisie Veerse Meer 2030, die de raad donderdag heeft vastgesteld. De fracties van PvdA, BEN en D66 zijn echter tegen, nadat twee wijzigingsvoorstellen zijn verworpen. PvdA en D66 hebben vooral inhoudelijke kritiek. het visiedocument zou te algemeen zijn en geen échte keuzes maken voor de toekomst van het gebied. Maar, zo benadrukt Johan Sandee (CDA): deze visie is slechts een leidraad. Nu komt het de op uitvoering aan.

door: Han Verbeem

“We moeten onze kusten beschermen”, zegt Yvonne Maas van Noord-Bevelands Belang (NBB). En daarbij is een eendrachtige samenwerking nodig van álle belanghebbenden in de gebieden langs het Veerse Meer. De landbouworganisatie ZLTO weigert het visiedocument te ondertekenen omdat de landbouw op slot dreigt te gaan. AKJ, de agrarische jongeren binnen de ZLTO, hebben nog een brandbrief naar de raad gestuurd. Wethouder Adrie van der Maas begrijpt de zorg: andere organisaties zijn meer vertegenwoordigd geweest in het proces. “De belangen van de landbouw zijn heel netjes gewogen”, stelt raadslid Maas. “Er is geen achteruitgang.” Ook Dirk Hage (VVD) beaamt dat er, ondanks de natuurbescherming, nog van alles mogelijk blijft op het Eindeloos Eiland.

De Schotsman

Wel zijn twee amendementen in stemming gebracht door de fractie BEN (Betrokken Noord-Beveland), waarvan één over de uitbreiding van het Schotsman-recreatiepark in Kamperland. De geplande vijf extra units zouden in strijd zijn met de visie, stelt raadslid Mark Faase. “Het bungalowpark De Schotsman is een afgerond geheel. Dan past het niet stukjes openbaar terrein of groen vol te bouwen met nieuwe woningen.” Het voldoet ook in geen enkel opzicht aan het Beschermen, versterken en beleven van bestaande kwaliteiten. Faase ziet landschappelijke waarden in de groenstrook, maar Sandee vindt het maar ‘een vies strookje’ en ergert zich aan de vele brandnetels. En het op voorhand blokkeren van projecten die al ‘in de pijplijn zitten’ gaat de CDA’er té ver. “Maar er zijn daar ook nachtegalen te horen”, werpt Faase nog tegen. Maar hij weet het CDA -en de overige raadsleden- niet te overtuigen. Wethouder Van der Maas vindt dit amendement vreemd. “De raad is er al eerder mee akkoord gegaan”, merkt hij op.

Rode Zone

De Schotsman valt binnen de zogeheten ‘rode zone’ waar bouwkundige ontwikkelingen niet mogelijk zónder goedkeuring van de gemeenteraad. “Maar waar hebben we het hier over? Geen honderden huizen maar vijf woningen en een stukje groen”, zo relativeert wethouder Van der Maas. Maar, zo belooft de lokale bewindsman de raadsfracties: als een vergunningaanvraag binnenkomt, dan gaat het college ermee terug naar de raad.

Hyperlinks

Het visiedocument bevat ook allerlei hyperlinks naar externe websites, waarvan de inhoud aan verandering onderhevig is. BEN-raadslid Faase is bezorgd over de juridische gevolgen, daarom dient hij een tweede wijzigingsvoorstel in. De links moeten van hem uit de Gebiedsvisie. Wethouder Van der Maas vraagt om vertrouwen maar fractie BEN brengt zijn amendement toch in stemming. Beide amendementen zijn in overgrote meerderheid verworpen, waarna Faase mokkend tégen de gehele Gebiedsvisie stemt.

Foto: De groenstrook (rechts) naast De Schotsman bij Kamperland: ‘vies stukje groen’ of tóch vijf woningen?

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden