Volgelgriep op pluimveehouderij Schore: 76.000 kippen geruimd

SCHORE – Bij een pluimveehouderij In Schore is maandag vogelgriep vastgesteld. Op last van de Voedsel- en Warenautoriteit worden de circa 76.000 kippen op het bedrijf geruimd. Dat heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij bekendgemaakt. Binnen een straal van 10 kilometer rondom de pluimveehouderij geldt een vervoersverbod. Binnen dit gebied liggen 5 andere pluimveebedrijven, aldus het ministerie. 

door: Han Verbeem

Vogelgriep is een voor pluimvee zeer besmettelijke ziekte. Het vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en eieren, zo laat een woordvoerder weten. “Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden regels voor de jacht, zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.” In het gebiedt geldt sinds oktober vorig jaar een algehele ophok- en afschermplicht.

Onderzoek

In het kader van de besmetting op de locatie in Schore wordt, zoals gebruikelijk, een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten – aldus het ministerie van LNV. “Indien nodig worden naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen genomen.” 

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden