Vrijwilligers hebben MTB-route Poelbos weer begaanbaar gemaakt

GOES – Liefhebbers van de mountainbike (mtb) kunnen weer met goed fatsoen terecht in het Poelbos in Goes. Het parcours van ruim 5,5 kilometer was helemaal overwoekerd. Een groep van zo’n dertig vrijwilligers is het afgelopen jaar bezig geweest om de mtb-route weer begaanbaar te maken voor de fietsers.

Laat de natuur zijn gang gaan en een bestaande route voor mountainbikers verdwijnt als sneeuw voor de zon. Een aantal mtb’ers zag met lede ogen aan hoe bramen en brandnetels bezit hadden genomen van het parcours in het Poelbos. “We hebben ons toen afgevraagd of we het zo moesten laten of dat we het parcours toch weer vrij moesten maken”, zegt een van de initiatiefnemers, Willem Poppe. “We hebben voor het laatste gekozen.”

Facebookgroep

Er werd een Facebookgroep opgezet (MTB-route Poelbos) waarop mensen werden opgeroepen om mee te helpen. “Die Facebookgroep groeide al snel van honderd naar inmiddels ruim driehonderd leden”, zegt Poppe. “Uiteindelijk zijn we met zo’n dertig mensen verschillende avonden bezig geweest.”

Evenwicht

Uiteindelijk is de groep blij met het resultaat. Volgens Willem Poppe is het een bijzondere route. “Het is een prachtig parcours om je stuurtechniek te oefenen. Er zit een aantal bochten in die snel op elkaar volgen. Je moet dus goed kunnen sturen. En als het geregend heeft, wordt de ondergrond spekglad. Dus je moet ook goed je evenwicht kunnen bewaren.”

Plan van aanpak

Omdat onkruid blijft groeien, kan het niet bij één schoonmaakbeurt blijven. Er zal voortdurend gewerkt moeten worden om de MTB-route te vrijwaren van ongewenste begroeiing. Daarvoor is inmiddels een plan van aanpak opgesteld. Poppe: “Met de huidige vrijwilligers moet het mogelijk zijn om het parcours te kunnen onderhouden. Maar ik vind wel dat gemeente, provincie en Staatsbosbeheer ons zouden moeten helpen met zo’n bijzondere, recreatieve mogelijkheid.”

De Goese wethouder van Sport, Joost de Goffau waardeert de actie van de mtb’ers:  “We zijn positief verrast over het plan dat ze hebben opgesteld. Het biedt zeker mogelijkheden voor ons als gemeente om een bijdrage te leveren.”

Audio: enthousiaste vrijwilligers maken MTB-parcours Poelbos weer begaanbaar

Foto’s: Streekomroep De Bevelanden

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden