Weer of geen weer, in Wissenkerke krijgen leerlingen iedere dag een uur buiten les

WISSENKERKE – Basisschool De Vliete kreeg maandag als eerste Zeeuwse school het certificaat voor buitenles. Dat betekent dat ze nu iedere dag één uur buiten les krijgen. Niet alleen voor biologie of gym laten ze het lokaal achter zich, maar ook voor Nederlands, geschiedenis, of taal. Volgens de school heeft het buitenonderwijs veel voordelen.

Zo ziet directeur Willemijn Mondeel dat vooral de concentratie veel beter is. “En je merkt dat kinderen echt plezier hebben buiten. Ook zorgt de combinatie van beweging en leren ervoor dat ze makkelijker nadenken.”
 
De buitenlessen worden vooral gegeven in de schooltuin. Naast een grote groene weide staan er fruitbomen, een vijver en scharrelen er kippen rond. In ieder hoekje is wel iets speciaals zoals een bijenhotel of hutten die de leerlingen hebben gemaakt.

Vandaag: woordenschat

Ook bij de kinderen is er veel enthousiasme over het buitenonderwijs. Groep zeven en acht krijgen vandaag taal, in de tuin. Eerst moeten er ballen in de korf worden gegooid, waarbij ze kaartjes krijgen voor woordenschat. In groepjes van vier proberen ze uit te vogelen welke omschrijving bij wel woord hoort.
 
“Het is niet heel de dag achter een tafeltje zitten,” vertelt de 12-jarige Noa. “Ik vind het echt super leuk.” Ook Isa vindt het heerlijk om buiten les te krijgen. “Ik vind de hele dag binnen zitten ook niet echt leuk, dus dit is een hele verbetering.”
 
Vandaag is het een prachtige dag om buiten les te krijgen, maar straks wanneer het weer kouder en natter wordt, blijven de buitenlessen doorgaan. Volgens directeur Mondeel wordt er alleen een uitzondering gemaakt bij extreem weer, maar anders is het jas aan en naar buiten.

En in de winter?

Hessel uit groep acht had nog niet nagedacht over het eventuele koude weer. “Maar dan trekken we gewoon een warme jas aan. Een beetje bewegen erbij en dan wordt het vanzelf warm.” Hessel ziet alleen maar pluspunten om dan ook naar buiten te gaan. “De meester verzint altijd wel leuke dingen, dus dan gaan we misschien wel sneeuwballen gooien.”
 
De Vliete kreeg als eerste in Zeeland het certificaat maandag uit handen van BuitenWijzer. Er gingen twee jaar educatie aan vooraf, want de leerkrachten hebben bijvoorbeeld allemaal training gehad in het buitenonderwijs.
 
Dit is een bericht van Omroep Zeeland
Foto: Directeur Willemijn Mondeel (links) krijgt het certificaat in de schooltuin (© Omroep Zeeland)
Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden