Wemeldinge richt zich op toerisme, maar: ‘Het wordt hier geen tweede Domburg’

WEMELDINGE – Het langverwachte masterplan Wemeldinge geeft een doorkijkje naar de toekomst van het Oosterscheldedorp, aan de noordelijke monding van het Kanaal door Zuid-Beveland. Woensdagmiddag presenteerde burgemeester Fons Naterop het conceptplan, waarover de gemeenteraad in september een definitief besluit neemt.

door: Han Verbeem

In een viertal brainstormsessies hebben zo’n honderd betrokken inwoners de afgeopen maanden hun visie op de toekomst van Wemeldinge kunnen geven. In zaal Schoudee volgde een twee uur durende videopresenatie van het Masterplan. Kansen voor recreatie blijven -met aandacht voor het Wemeldingse strandje- maar ook het verleden krijgt opnieuw vorm. Dankzij de nieuwste digitale technieken kunnen bezoekers in de virtuele tijdmachine stappen en een kijkje nemen in het Wemeldinge van de late Middeleeuwen dat weer tot leven komt… op het beeldscherm.

Geen massatoerisme

Het toerisme biedt economische mogelijkheden maar wat zijn de risico’s? Enkele bezoekers vragen zich af hoe het staat met plannen voor nieuwbouw met verblijfshoreca. Gaat het college daarmee akkoord? “Als initiatiefnemers met plannen komen gaan we uiteraarst daarmee eerst terug naar de raad”, benadrukt Naterop. Een andere aanwezige vreest voor de komst van honderden -zoniet duizenden- extra toeristen. “Bij een B&B in Ossendrecht wordt volop reclame gemaakt voor het strand van Wemeldinge, want hier kan je gratis parkeren.”  De burgemeester kan hem geruststellen. “Het wordt hier geen tweede Domburg of Renesse met het nieuwe Masterplan.”

Geen gekke dingen

Volgens de burgervader zijn er goede gesprekken gevoerd met de ondernemers en “die gaan geen gekke dingen doen”, zo is hem toegezegd. En ook voor de jeugd mag er meer te doen zijn. Zo worden de plannen voor een speeltuin weer nieuw leven ingeblazen nadat eerdere initiatieven enkele jaren terug als een nachtkaars zijn uitgegaan. Maar pak de zaken wél goed aan. Zo is een voorbeeld genoemd van een Wadi, een regenwateropvangbekken, waarin een speelrek is geplaatst. In droge periodes een prima speelplaats maar nu staat de glijbaan letterlijk in het water.

Samenwerking

Alles draait om samenwerking. “Inwoners, ondernemers, bezoeker pakken de toekomst samen op. Dat leidt tot betrokkenheid.”  Maar toch is niet iedereen gerustgesteld. Ondermeer de duikers die in steeds grotere getalen de Oosterscheldekust bezoeken, leiden tot overlast – merkt een vrouw in de zaal op. “Zij kleden zich uit op het strand en ik vraag mij af of de passerende moeders met kinderen daarop zitten de wachten”, zegt ze. Naterop belooft dat ook dit exra aandacht krijgt.

Een nieuwe toekomst

Al met al is het Masterplan geen eindstation maar een begin. Hier start de nieuwe toekomst van Wemeldinge. Een toekomst waarbij het dorp zich openstelt voor nieuwe economische impulsen zonder zichzelf te verliezen aan de commercie. Want door de eeuwen heen is altijd gebleken: Wemeldinge blijft Wemeldinge.

Foto: Burgemeester Fons Naterop van Kapelle geeft woensdagmiddag een toelichting op het Masterplan Wemeldinge. De sessie was online te volgen en ook ’s avonds was er voor belangstellenden een soortgelijke bijeenkomst. (Foto: SOB / Omroep Zeeland)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden