Werkgroep wil Hoedekenskerke over negen jaar energieneutraal

HOEDEKENSKERKE – De werkgroep Duurzaam Hoedekenskerke en de gemeente Borsele hebben maandagavond een samenwerkingsovereenkomst getekend, om het dorp zo snel mogelijk energieneutraal te maken. “We streven naar 2030”, zegt de woordvoerder van de werkgroep, Tonny Drijdijk. “Maar mogelijk duurt het wat langer. We moeten het samen doen.”

Isoleren van woningen, alternatieven voor gas, zonnepanelen, elektriciteit uit windenergie, de aanschaf van een warmtepomp. Op de avond dat wereldleiders in Glasgow spraken over grootschalige maatregelen tegen klimaatverandering, lieten zo’n veertig bewoners van Hoedekenskerke zich in dorpshuis De Griend bijpraten over wat ze zelf kunnen doen om duurzamer te leven en energie te besparen.

Routekaart

Het gemeentebestuur gaat daarvoor in de verschillende kernen van Borsele zogenoemde routekaarten opstellen. Er wordt gekeken naar het energiegebruik, de gebouwen die er in een dorp staan en vervolgens naar de mogelijkheden die er zijn om het geheel energieneutraal te maken. Daarmee wordt bedoeld dat er nog uitsluitend gebruik wordt gemaakt van duurzame bronnen, zoals wind, zon en aardwarmte, met als doel de uitstoot van CO2 terug te dringen. Borsele streeft ernaar de gemeente in 2045 energieneutraal te hebben.

Ver-van-je-bed

In Hoedekenskerke vormt de werkgroep de schakel tussen bewoners en gemeente. “Het lijkt soms een ver-van-je-bed show en daarom proberen wij de inwoners te helpen”, zegt Tonny Drijdijk. “Hoe kun je investeren, wat kun je doen met subsidies, leningen, eigen geld. Als je de woning toch gaat verbouwen of je gaat een nieuwe keuken zetten, kies dan een alternatief voor gas. Denk er ook eens aan de kieren te dichten of het enkel glas te vervangen voor dubbel glas. Zaken die niet per se allemaal veel geld hoeven te kosten, maar wel comfort opleveren en bovendien de energierekening doen dalen.”

Luister hier naar het interview met Nicole Heerkens van de gemeente Borsele en Tonny Drijdijk van de werkgroep Duurzaam Hoedekenskerke.

foto: Pixabay

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden