Winkels Reimerswaal mogen op Kerstavond langer open maar moeten op Hemelvaartsochtend dicht

KRUININGEN – Op de avond dat premier Rutte de avondlockdown verlengt tot 15 januari, besluit de Reimerswaalse raad de winkels op Kerstavond langer open te houden. Dit jaar mag dat voor de meeste winkels dus niet, maar – zo benadrukt wethouder Kees Verburg: het is een besluit voor de toekomst.

door: Han Verbeem

Kerstavond 2022 is nog ver weg, meer dan een jaar, maar toch wil de Reimerswaalse raad nu al de winkeltijden verruimen. Op aandringen van een supermarkt uit Yerseke kunnen de winkels twee uur langer openblijven, tot 21.00 uur. Dit jaar mogen essentiële winkels tot 20.00 uur openblijven op Kerstavond.

Stukje rust bij kerkgang

Alle raadsfracties kunnen instemmen met het voorstel van het college. Wel maakt raadslid Tonnie Bliek van de SGP van de gelegenheid gebruik om óók de Hemelvaartsdag onder de loep te nemen. Het is een christelijke feestdag en daarom wil Bliek de winkels die dag in de ochtenduren gesloten houden. “Dat geeft een stukje rust bij de kerkgang in de morgen.”

Amendement

Na een korte schorsing dient de SGP een wijzigingsvoorstel in om de winkelverordening ook voor Hemelvaartdag aan te passen: pas ná 12.00 uur mogen die dag de winkeldeuren open gaan. Een raadsmeerderheid steunt dit amendement.

Geïrriteerd

Huib Bouwman van de ChristenUnie reageert geïrriteerd. “We beslissen vanavond over Kerstavond en nu moet de verordening aangepast worden omdat meneer Bliek zo nodig iets met Hemelvaart wil”, merkt hij op. Ook zijn partijgenoot Andries Jumelet wil liever éérst met ondernemers overleggen om vervolgens in april een besluit over Hemelvaartsdag te nemen. Daarom stemt de ChristenUnie tegen zowel het amendement als het gewijzigde raadsvoorstel. Ook PvdA-woordvoerder Hans van Stel wijst het voorstel om dezelfde reden van de hand.

Foto: Dit jaar kan het niet, maar vanaf 2022 mogen winkels in Reimerswaal tot 21.00 uur openblijven op Kerstavond. (Pixabay)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden