Wissel van de wacht bij Gemeentebelang: Peter Ganseman draagt voorzitterschap over maar blijft wél wethouderskandidaat

KAPELLE – Een wissel van de wacht bij Gemeentebelang, één van de drie grootste partijen van Kapelle. Partijleider Peter Ganseman draagt het fractievoorzitterschap over aan de nummer twee op de lijst, Jordy van Leeuwen. “Het is na zoveel jaar wel tijd voor vernieuwing”, zegt Ganseman. Het besluit is kort na de verkiezingen genomen. Peter Ganseman blijft wel wethouderskandidaat en de kaarten liggen gunstig: de huidige coalitie van VVD/CDA/PvdA is haar meerderheid kwijt. “Ze kunnen niet langer om ons heen.”

door: Han Verbeem

Peter Ganseman is er duidelijk over: de wisseling van de wacht heeft niets te maken met de komende formatiebesprekingen, die maandagavond beginnen. “Dit zat bij ons al lang in de planning. Eigenlijk was het de bedoeling dat ik in de loop van de komende vier jaar een stap terug zou doen, maar de partij vindt het beter om al bij de start een wisseling te maken.” Feitelijk verandert er niet zoveel bij Gemeentebelang , stelt Ganseman. “Als ik wethouder zou worden, moet ik toch uit de raad stappen en is Jory mijn opvolger als fractievoorzitter. Die stap hebben we op voorhand al gemaakt.”

Drie partijen van drie

In Kapelle is de VVD sinds jaar en dag de grootste raadspartij en toonaangevend in de Kapelse raadspolitiek. Ook nu komen de liberalen met 23,6 procent van de uitgebrachte stemmen aan top. Gemeentebelang volgt met 19,8 procent. Ondanks het verschil in grootte hebben beide partijen nu drie zetels, de VVD levert één zetel in ten gunste van SGP – die nu ook op drie komt. Daarmee verandert het politieke spectrum ingrijpend, benadrukt Ganseman: “Qua zetelaantal zijn we alledrie even groot. Daarmee is het niet langer vanzelfsprekend dat de VVD aan zet is bij de coalitievorming.”

Informateurs

Toch is dat wél het geval. VVD-voorman Jon Herselman voert samen met een externe informateur, oud-zorgbestuurder Thijs Bierens uit Kloetinge, een gespreksronde. Donderdag brengen beide informateurs verslag uit aan de nieuw gekozen gemeenteraad, die dezelfde avond wordt geïnstalleerd. Daarmee volgt Herselman dezelfde procedure als vier jaar geleden en in 2014. Ganseman vindt het opmerkelijk dat Herselman als informateur aan tafel zit. “Er zijn ook meerderheidscombinaties mogelijk zónder de VVD”, benadrukt hij.  

Uitgesloten

Vier jaar geleden heeft Herselman een samenwerking met aartsrivaal Ganseman uitgesloten en ook tijdens de afgelopen lijsttrekkersdebatten leek de afstand onoverbrugbaar. Herselman wil zich maandag nog niet uitlaten over de mogelijke gevolgen van de leiderschapswissel bij Gemeentebelang voor de komende formatie. “Onderhandelen doe je aan tafel en niet via de media”, aldus Herselman. 

Foto: Peter Ganseman. (Omroep Zeeland)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden